Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις δημοσκοπήσεις

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 18:54
A- A A+

Ψηφίστηκε επί της αρχής, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας που ρυθμίζει θέματα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η συλλογή στοιχείων για μια πολιτική δημοσκόπηση πρέπει να γίνεται σε αριθμό δείγματος όχι κάτω των 1000 ατόμων, ενώ οι εταιρίες δημοσκοπήσεων υποχρεώνονται να αναφέρουν τα στοιχεία του δείγματος, τη μέθοδο συλλογής τους καθώς και το τρόπο καταγραφής της πρόθεσης ψήφου ή του exit poll.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι να υπάρξουν ανυπέρβλητα επιχειρηματικά εμπόδια, αλλά να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και να αποτρέψουμε το να παρεισφρέουν εταιρείες που δεν εξασφαλίζουν τα εχέγγυα αυτά. Μόνο αυτές που θα είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο θα έχουν το δικαίωμα διενέργειας δημοσκοπήσεων. Στόχος μας είναι να κατοχυρώνεται η βούληση των πολιτών προς όφελος της δημοκρατίας με απόλυτη διαφάνεια και να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις»,τόνισε ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ ¶ννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για σημαντική ρύθμιση που βάζει εμπόδια στην παραπλανητική δημοσκόπηση, ωστόσο χαρακτήρισε «εξαιρετικά περίεργη τη γειτνίαση του χρόνου κατάθεσης του νομοσχεδίου με τη διεξαγωγή των εκλογών, προκαλώντας την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε να υπάρξουν τρεις προϋποθέσεις: Η διαφύλαξη του δημόσιου αγαθού της πληροφόρησης με τη διεξαγωγή δημοσκοπήσεων με βάση τους επιστημονικούς κανόνες και τα δεδομένα και όχι με βάση τις προσεγγίσεις πολιτικών ή κομμάτων, ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων και η προστασία προσωπικών δεδομένων και η αντικειμενική πληροφόρηση και παρουσίαση των δημοσκοπήσεων.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαϊδου τόνισε ότι εκείνο που τίθεται σε αμφισβήτηση είναι η έλλειψη αμεροληψίας των δημοσκοπήσεων και όχι η επιστημονική τους επάρκεια και πρότεινε να διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις μόνο από δημόσιο φορέα, γιατί, όπως είπε, με κανόνες αγοράς δεν λύνονται τα προβλήματα.

Ο εισηγητής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στην απουσία ρύθμισης σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιριών δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ότι πρέπει να απαγορευθεί η διεξαγωγή δημοσκοπήσεων από διαφημιστικές εταιρίες, καθώς και από όσες συμβάλλονται με το δημόσιο. Ακόμα, πρότεινε να απαγορευθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της τυπικής προεκλογικής περιόδου.

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου από το Πρώτο Θερινό Τμήμα της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή