Την αντίθεση του ΚΚΕ στο ν/σ για την έρευνα εξέφρασε η Aλ. Παπαρήγα

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 19:46
A- A A+

Την εκτίμηση ότι το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο με το νέο νομοσχέδιο για την έρευνα εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζομένους του Κέντρου.

Αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου, είπε ότι κινείται στη φιλοσοφία του προηγούμενου, ότι κάνει μια προσπάθεια να διαμορφώσει ένα πιο συγκεντρωτικό καθεστώς ελέγχου της έρευνας, με αναβαθμισμένο και πιο κατοχυρωμένο το ρόλο των επιχειρηματιών.

Πρόσθεσε δε ότι όλη η συζήτηση και το θεματολόγιο της βασικής έρευνας είναι προσανατολισμένα στις ανάγκες της αγοράς, με την πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια να αποτελούν το Α και το Ω, υποτιμώντας τομείς όπως η υγεία, η υγιεινή και ασφάλεια, οι επαγγελματικές ασθένειες, η αντισεισμική θωράκιση, το νερό, καθώς και θέματα κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Επίσης υπογράμμισε ότι στη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου είναι οι ερευνητές να λειτουργούν σαν επιχειρηματίες, να βρίσκουν τα έσοδα και να γίνονται μάνατζερ και εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του κόμματός της, υποστηρίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος «είναι ένα εθνικό πρόγραμμα ερευνών που πατάει σε ανάγκες και που χρηματοδοτείται».

Ακόμα μίλησε για το θέμα της αξιολόγησης, που όπως υποστήριξε, θα γίνεται με κριτήρια αγοράς και επομένως δεν θα αξιολογείται το επιστημονικό έργο. Κάλεσε δε τους ερευνητές και τους επιστήμονες σε «αντίσταση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή