Συμβαίνουν στην Εσπερία

Δεν είναι ελληνικό «προνόμιο» η απερίσκεπτη οικιστική πολιτική
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 20:35

A- A A+

Tην ώρα που η Ελλάδα καίγεται απ' άκρου εις άκρον, η κεντρική και δυτική Αγγλία βυθίζεται στη λάσπη από τις πλημμύρες που πλήττουν από το περασμένο Σαββατοκύριακο όλο και περισσότερες περιοχές. Χθες πατέρας και γιος χάθηκαν στην προσπάθειά τους να αντλήσουν τα νερά από το κελάρι rugby club στο Tewkesbury.

Σωστικά συνεργεία, μετεωρολόγοι, υπουργοί, συμφωνούν ότι τέτοιες πλημμύρες είχε να δει η Μεγάλη Βρετανία εδώ και 60 χρόνια. Η βροχή που έπεσε σε δύο ημέρες πέφτει υπό κανονικές συνθήκες σε δύο μήνες. «Είναι απίστευτες ποσότητες νερού, που θα προκαλέσουν επιπρόσθετες πλημμύρες και θα καταστρέψουν κι άλλους δρόμους και σπίτια», είπε, με φανερή απόγνωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος Χίλαρι Μπεν.

«Αλλά και η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Χρόνια τώρα επιδίδεται συστηματικά στο τσιμεντάρισμα των παραποτάμιων περιοχών. Οικόπεδα για την ανέγερση νέων οικισμών είναι σημαντικότερα από εκτάσεις για την απορροή υδάτινων μαζών. Αυτό ήταν το σταθερό δόγμα των κυβερνήσεων. Το αποτέλεσμα είναι το 10% του πληθυσμού της Αγγλίας να κατοικεί σε περιοχές που απειλούνται άμεσα από πλημμύρες», επισημαίνει η ανταποκρίτρια της Ραδιοφωνίας Βερολίνου Βραδεμβούργου Engel Silke.

Με τη σημερινή κρίση παραδέχεται και ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν -που μετέβη στη δυτική Αγγλία την περασμένη Δευτέρα, όχι όμως όπως ο καγκελάριος Σρέντερ το καλοκαίρι του 2002 στη Λειψία με τις γαλότσες και το αδιάβροχο, εικόνα που μέτρησε και εν πολλοίς τού χάρισε τις εκλογές- ότι πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην αντιπλημμυρική προστασία. Ωστόσο, αρνείται να αναθεωρήσει και τα οικιστικά σχέδια σε παραποτάμιες περιοχές. Μιλώντας στην Κάτω Βουλή δέχτηκε μόνο να τα επανεξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή. «Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι θα επιτρέπεται η δόμηση, μόνον αν δίνει το πράσινο φως η υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας. Η έκθεση της υπηρεσίας θα είναι καθοριστικής σημασίας. Τα τελευταία χρόνια διαμορφώσαμε αυστηρότερα κριτήρια. Αρχικά το 2001 και ακόμη μια φορά το 2006», είπε ο κ. Μπράουν.

«Η κατάσταση δεν λέει να ηρεμήσει. Το αντίθετο. Η έλλειψη πόσιμου νερού θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία. Αλλά κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, εργαζόμαστε ακατάπαυστα και καλούμε όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Μας περιμένουν σίγουρα πολύ δύσκολες μέρες», σημειώνει ο Τιμ Μπράουν που έχει το γενικό πρόσταγμα στα κεντρικά της αστυνομίας. Οι πρόχειροι υπολογισμοί ανεβάζουν τις καταστροφές στα 3 δισ. ευρώ, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις.

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή