Κλειστά σχολεία, εστίαση έως 7 Ιανουαρίου - Παράταση απαγόρευσης μετακινήσεων, συναθροίσεων

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020 13:39
UPD:16:38
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας που θα παραμείνουν κλειστοί και στη διάρκεια των γιορτών ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έπειτα και από τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, αποφασίστηκε πως έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου (ώρα 06:00) κλειστά θα μείνουν:

  • Σχολεία
  • Εστίαση
  • Ψυχαγωγία
  • Δικαστήρια
  • Αθλητικές δραστηριότητες (εξαίρεση Super League & Basket League)
  • Χιονοδρομικά κέντρα.

Έως την ίδια ημερομηνία (ώρα 06:00) παρατείνονται οι απαγορεύσεις:

  • Διαπεριφερειακών (από νομό σε νομό) μετακινήσεων
  • Συναθροίσεων
  • Νυχτερινής κυκλοφορίας.

Παράλληλα, παρατείνονται έως τις 7 Ιανουαρίου οι ρυθμίσεις για:

  • Τηλεκπαίδευση
  • Τηλεργασία
  • Ατομική άθληση έως τριών ατόμων.

Επιπλέον, κανονικά συνεχίζεται και η αποστολή sms για τις μετακινήσεις.

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό:

  • Θα υποβάλλουν PLF
  • Θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών
  • Θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδό τους
  • Θα μπαίνουν σε δεκαήμερη προληπτική καραντίνα, εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά την άπαξ επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας, θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τις εκκλησίες, καθώς και για τα κομμωτήρια και τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου. Ειδικά για τις εκκλησίες, για την περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο.

Αιτιολογώντας τις νέες αυτές ανακοινώσεις, ο υφυπουργός εξήγησε πως, έναν μήνα από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdownη, παρά τα λιγότερα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι πιο αργή απ' ό,τι αναμενόταν.

MEDIAGOVGR

Όπως σημείωσε, συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown, η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20%, ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια.

Επισήμανε περαιτέρω πως, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. Επίσης, οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών Covid 19.

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται, σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση, σε 1.609 κρούσματα, έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου (πρώτης εβδομάδας του δεύτερου lockdown) και 2.674 κρουσμάτων στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου, οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός, στους 4.008, έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343, έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και να σώζουν ζωές. Με αυτά τα δεδομένα, επειδή, όπως είπε, η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής «δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά, η όποια επάνοδος στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ο δρόμος μας θα είναι πιο αργός, αλλά πιο σίγουρος και πιο ασφαλής».

Ο υφυπουργός επανέλαβε πως, «αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ας ξεπεράσουμε την κόπωση και ας παραμερίσουμε τον εφησυχασμό, έτσι ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να νικήσουμε οριστικά τον κορωνοϊό τους επόμενους μήνες. Μαζί με τα φετινά, διαφορετικά Χριστούγεννα, έρχεται και η ελπίδα που φέρνει η επιστήμη, σε ολόκληρο τον κόσμο, με ασφαλή κι αποτελεσματικά εμβόλια. Ας φροντίσουμε με τη συμπεριφορά μας να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας χρόνο που θα μας φέρει πιο κοντά στην οριστική έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση» προέτρεψε ο κ. Πέτσας.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις: Μέχρι 9 μαζί τα Χριστούγεννα

Ερωτηθείς σχετικά με τα Χριστούγεννα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αφενός πως θα τα γιορτάσουμε σπίτι με άλλη μία οικογένεια έως εννέα άτομα συνολικά, αφετέρου παρέπεμψε σε νεώτερες ανακοινώσεις σχετικά με το εορταστικό ωράριο κυκλοφορίας, που θα εξαρτηθεί, όπως είπε, από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά όλοι πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί για να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό που εμείς έχουμε ως αυστηρή σύσταση είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, και να μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας ή το πολύ με μια ακόμη οικογένεια, μέχρι 9 άτομα. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης» είπε.

«Η ψυχαγωγία κι ο πολιτισμός είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν» τόνισε, σημειώνοντας ότι σε ό,τι αφορά τη ψυχαγωγία που περιλαμβάνει από νυχτερινή διασκέδαση μέχρι σινεμά δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. «Υπάρχει μια συζήτηση που θα απασχολήσει και την επιτροπή των ειδικών και την κυβέρνηση για το θέμα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Επομένως, μαζί με τις ανακοινώσεις για τις εκκλησίες, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια, θα έχουμε νεώτερα γι' αυτό το θέμα που διακρίνει κάποιους τομείς του πολιτισμού, προς το τέλος της εβδομάδας, ώστε αν υπάρχει το περιθώριο από το επιδημιολογικό φορτίο, να ανοίξουν και αυτά».

Για το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα καταστήματα, αν υπάρχει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «το σχέδιό μας είναι δυναμικό, εδώ και 10 μήνες, πάντα λαμβάνουμε υπόψη το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και προσαρμόζουμε ανάλογα τη στρατηγική μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μπορέσει το σύστημα υγείας να αντέξει την πίεση από αυτό τον αόρατο και ύπουλο εχθρό.

Είναι δυναμική η προσαρμογή του σχεδίου μας και ελπίζουμε με την τήρηση των μέτρων και εφόσον είμαστε συνεπείς και δεν εφησυχάζουμε, να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο και να μη χρειάζεται τέτοιου είδους εξέλιξη στο μέλλον» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι στέκεται δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τα στηρίζει για την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται, αυτό θα συνεχίσει να κάνει. «Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Είναι βέβαιο, όμως, ότι με όλες τις ενέργειες τις οποίες έχουμε κάνει, έχουμε αποτρέψει τα χρέη του παρελθόντος να γίνουν χιονοστιβάδα που θα πλήξει τους πολίτες» είπε.

Για τον χρόνο έναρξης των συνομιλιών με την Τουρκία, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις. «Χρειάζεται όμως συνέπεια και συνέχεια, δεν μπορεί να σταματούν σήμερα οι προκλήσεις και αύριο να ξεκινάμε συζητήσεις. Πρέπει να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος που να αποδεικνύει η άλλη πλευρά ότι τα λόγια μπορούν να γίνουν πράξη» είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι θέμα λίγων ημερών και ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να επιδειχθεί συνέπεια και συνέχεια.

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν είναι πολιτικό θέμα το πού είναι η κατοικία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «πολιτικό ζήτημα το κάνουν αυτοί που υποκρίνονται. Δεν θα είχε καμία σημασία να συζητάμε το πού μένει ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν δεν φρόντιζε ο ίδιος να μπει στο επίκεντρο. Γιατί εδώ το βασικό ζήτημα δεν είναι το πού μένει. Το θέμα είναι εάν υπάρχει διαφάνεια. Εάν κάποιος λέει ότι είναι στο πόθεν έσχες και δεν είναι στο πόθεν έσχες. Εάν ζητάει κανείς, είτε δημοσιεύματα, είτε η Νέα Δημοκρατία, να δοθούν στοιχεία, όπως το μισθωτήριο και αυτά δεν προσκομίζονται κι όταν γενικά υπάρχει μία πολιτική υποκρισία. Και πολιτική υποκρισία είναι ότι προτιμά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον ξέρει ο κόσμος ως το λαϊκό παιδί που μένει στην Κυψέλη και όχι ως τον μεγαλοαστό που μένει στο Σούνιο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή