Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Η ιστορία θυμίζει κάτι από τον πόλεμο των άστρων, την κούρσα του Διαστήματος. Χαρές και πανηγύρια στη Βρετανία, που φέρνει νωρίτερα από όλους το εμβόλιο στην κυκλοφορία, γιατί η δική τους ρυθμιστική αρχή είναι η καλύτερη απ’ όλες, των Γάλλων, των Αμερικανών, των Βέλγων, πασών των εθνών -έτσι τα είπε, σαν σχολιαστής ποδοσφαιρικού αγώνα, της Παιδείας ο υπουργός- και οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το γεγονός.
Εντάξει, είναι τρελοί αυτοί οι Βρετανοί. Θεωρούν ότι η Βρετανία «κυβερνά τα κύματα», όπως τότε που ήταν αυτοκρατορία, κυβερνά και τα φαρμακευτικά συστήματα. Η «επιτυχία», βέβαια, δεν είναι και τόσο «βρετανική», καθώς οι υπήκοοι της βασίλισσας από την ερχόμενη εβδομάδα θα εμβολιαστούν με το προϊόν της γερμανικής BioNTech και της αμερικανικής Pfizer και όχι με το «δικό» τους, της AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η «επιτυχία» δεν είναι και τόσο «βρετανική». Οι Ευρωπαίοι, όμως, γιατί βγαίνουν τόσο ξινοί; Μάλλον χρειάζονται κάτι βρετανικό: φλέγμα.
Μια ανακοίνωση, ας πούμε, ότι οι εμβολιασμοί στην Ε.Ε. θα καθυστερήσουν λίγο, για να συγκεντρωθούν και αναλυθούν τα κλινικά δεδομένα από τα 50 βρετανικά νοσοκομεία, καθώς τα εμβόλια είναι νέας τεχνολογίας (m-RNA).
Ακόμη και ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, ο μοναδικός ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου που έχει επιβιώσει από έξι αλλαγές προέδρων και πάει για την έβδομη, πήρε πίσω τις δηλώσεις του ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν το έκανε τόσο προσεκτικά και πήγε μερικές μέρες μπροστά». Έγινε παρεξήγηση και δόθηκε εξήγηση, φυσικά και εμπιστεύεται τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές, δεν είναι ώρα για διδαχές…
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν άλλο κομμάτι των αρχικών δηλώσεων. «Όταν γίνεται τόσο γρήγορα η έγκριση, δεν θα πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί». Δηλαδή, ο λόγος για τις αντιρρήσεις δεν είναι επιστημονικός; Αναρωτιέται και ο καθηγητής Επιστήμης Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, γιατί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν ορίζει μια ημερομηνία, αφού «οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία».
Δεν ξέρω τη διαδικασία, αλλά αυτή η φασαρία δεν προσφέρει προστασία, ενώ αναζητούνται απαντήσεις ουσίας, ακόμα και μετά των εμβολίων την κυκλοφορία.