Στη Βουλή η ρύθμιση για τα χρέη των ομάδων

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2007 16:50
A- A A+

Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αγορές Χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις», με την οποία ρυθμίζονται οι υφιστάμενες οφειλές των Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε., Τ.Α.Α. και αθλητικών σωματείων προς το Δημόσιο, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, με την τροπολογία προβλέπεται:

1. Η ρύθμιση των υφισταμένων οφειλών προς το Δημόσιο σε 120 μηνιαίες δόσεις απαλλαγμένες από το 80% των προσθέτων φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να υπαχθούν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και οι ομάδες που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 19 του Ν. 3262/2004.

2. Εξασφαλίζεται με αυστηρές διατάξεις η τήρηση των όρων της ρύθμισης για όσες εκ των ομάδων επιθυμούν να εκμεταλλευθούν το ευεργέτημα αυτό. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η καταβολή των δόσεων των ομάδων, μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση του ποσού κάθε δόσης από επιχορηγήσεις που τυχόν λαμβάνουν από την ΟΠΑΠ Α.Ε. όσο με παρακράτηση του ποσού κάθε δόσης από άλλες πηγές εσόδων τους, όπως από συμβάσεις χορηγιών, χορηγήσεων, τηλεοπτικών δικαιωμάτων κ.α.

Για το σκοπό αυτό οι υπεύθυνοι των ομάδων με την κατάθεση της αίτησης στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για υπαγωγή στη ρύθμιση, θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίζουν αντίγραφα όλων των πάσης φύσεως συμβάσεων που έχουν συνάψει έως την ημερομηνία αυτή.

Η ίδια υποχρέωση υφίσταται για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης και για κάθε σύμβαση που θα συνάπτουν εφεξής.

Η ρύθμιση επίσης, απόλλυται εάν οι ομάδες δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές, το ποσοστό 15% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων των αγώνων τους στα Εθνικά Στάδια (όπου αυτοί τελούνται), το ποσοστό 5% επί του αντιτίμου των εισιτηρίων στα ασφαλιστικά ταμεία του αστυνομικού προσωπικού, το ποσοστού 10% στο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο επί των καθαρών κατά χρήση εισπράξεων της εταιρείας από αγώνες, και το ποσοστού 10% επί των εσόδων τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

Ο έλεγχος για την πιστή εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων γίνεται ανά δίμηνο, από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία συντάσσει σχετική έκθεση περί απώλειας του ευεργετήματος της ρύθμισης και την αποστέλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Η απώλεια του ευεργετήματος συνεπάγεται ακόμη την έκπτωση από το αξίωμα των νομίμων εκπροσώπων των ομάδων.

3. Με την τροπολογία επίσης, ικανοποιούνται οι απαιτήσεις που τελεσίδικα έχουν επιδικαστεί υπέρ των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ και της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και δεν μπόρεσαν να εισπραχθούν λόγω υπαγωγής αφενός μεν της ΠΑΕ ΑΡΗΣ στο άρθρο 44, Ν. 1892/1990 και αφετέρου λύσης της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και υπαγωγής της σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η καταβολή των επιδικασθέντων απαιτήσεων θα γίνει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέσω του ΠΣΑΠ, σε τέσσερις (4) ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις.

4. Τέλος, επιβραβεύονται οικονομικά από την Πολιτεία, οι συντελεστές (αθλητές, προπονητές, γυμναστές κ.α.) της μεγάλης επιτυχίας της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης, η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης που διεξήχθη στην Ιαπωνία, το 2006.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις