Ευρω-καταδίκη της Ελλάδας για κατάληψη σε ξενοδοχείο - Αποζημίωση 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 23:47
UPD:04/12/2020 14:29
Eurokinissi/
A- A A+

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα να πληρώσει 312.500 ευρώ στην Αλίκη Παπαχελά, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου City Plaza το οποίο τελούσε υπό κατάληψη για τρία χρόνια.

Η προσφυγή αφορούσε στο δικαίωμα στην ιδιοκτησία.  H κατάληψη του κλειστού ξενοδοχείο, στο κέντρο της Αθήνας, είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2016. και προσέφερε στέγη σε πρόσφυγες και μετανάστες ενώ έληξε τον Ιούλιο του 2019, χωρίς αστυνομική παρέμβαση.  

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «στην υπόθεση Παπαχελά και Amazon SA κατά Ελλάδας, το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους»  

Παράλληλα το δικαστήριο «έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και 2.500 ευρώ για έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει στην κυρία Παπαχελά 10.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία».  

Το ελληνικό κράτος υποστήριξε πως υπήρξε αδράνεια των Αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή