Κορωνοϊός-Ισπανία: «Τα Χριστούγεννα μένουμε σπίτι»

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 16:48
UPD:16:50
REUTERS/SERGIO PEREZ
A- A A+

«Τα Χριστούγεννα πρέπει να μείνουμε σπίτι». Αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης Σάντσεθ στην Ισπανία για αυτά τα Χριστούγεννα, με τα λόγια του Υπουργού Υγείας, Σαλβαδόρ Ίγια. Το Διαπεριφερειακό Συμβούλιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (CISNS), ωστόσο, ενέκρινε ένα σχέδιο που επιτρέπει την μετακίνηση μεταξύ των αυτόνομων κοινοτήτων μεταξύ 23 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός που μετακινείται θα παρευρεθεί συνάντηση με «συγγενείς ή στενούς φίλους».

Μέσω αυτής της συμφωνίας, επιβάλλεται το περιμετρικό κλείσιμο όλων των αυτόνομων κοινοτήτων εκτός από αυτές τις εξαιρέσεις, με μια αιτιολογία πάντως σχετικά ασφαή, με τον ταυτόχρονο περιορισμό των συναντήσεων σε 10 άτομα και η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη 1.30 την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο υπουργός έκανε έκκληση στην ευθύνη των πολιτών και διαβεβαίωσε ότι αναφέρεται, εκτός από τους άμεσους συγγενείς, σε εκείνους τους ανθρώπους με τους οποίους, υπάρχει «μια ιδιαίτερη αγάπη».

Η στρατηγική που εγκρίθηκε αυτήν την Τετάρτη βασίζεται στον περιορισμό των μετακινήσεων όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς την αποτροπή οικογενειακών συναντήσεων κατά τις προσεχείς διακοπές. Είναι στη διακριτική ευχέρεια των ίδιων των πολιτών, καθώς οι εξαιρέσεις είναι τόσο περίπλοκες που είναι αδύνατο να ελεγχθούν. Αυτό ισχύει επίσης για τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων ανά συνάντηση: κανείς δεν θα μπορεί να επαληθεύσει ότι πράγματι τηρείται το μέτρο.

Οι περισσότερες κοινότητες έχουν συμφωνήσει με το πρόγραμμα, με εξαίρεση την Αυτόνομη Κοινότητα της Μαδρίτης, η οποία διά του εκπροσώπου της, τόνισε πως «δεν αισθάνεται συνδεδεμένη με τη συμφωνία» και καταψήφισε και δήλωσε πως δεν σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις, εκτός κι αν δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή