Από την έναρξη της κρίσης COVID-19, πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων εργάζονται από το σπίτι και η Ευρωβουλή ζητά να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 31 ψήφους υπέρ, 6 ψήφους κατά και 18 αποχές, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Απασχόλησης δηλώνουν πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμα της αποσύνδεσης, μεταξύ άλλων μέσω συλλογικών συμβάσεων. Επισημαίνουν ότι το δικαίωμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.
Εκτός ωραρίου εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιούν ψηφιακές συσκευές χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες, δηλώνει η επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ. Η νοοτροπία που δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να «ξεχάσουν» τη δουλειά τους, αλλά και η αυξανόμενη προσδοκία ότι αυτοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη σωματική και ψυχική υγεία και την ευημερία, σύμφωνα με την επιτροπή Απασχόλησης.
Οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για οδηγία της ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα αποσύνδεσης, δεδομένου ότι το δικαίωμα αυτό δεν κατοχυρώνεται ρητά στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι βουλευτές τονίζουν επίσης ότι η δυνατότητα «κλεισίματος» στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, επιτρέποντας στους εργαζομένους να απέχουν από τα εργασιακά καθήκοντα και την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας τους χωρίς επιπτώσεις.
Το μη νομοθετικό ψήφισμα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ τον Ιανουάριο του 2021. Μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα υποβληθεί στην Επιτροπή και στις χώρες της ΕΕ για χρήση στο πλαίσιο μελλοντικών νομοπαραγωγικών αποφάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του Eurofound δείχνουν ότι από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων της ΕΕ εργάζεται πλέον από το σπίτι. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο που να καθορίζει και να ρυθμίζει άμεσα το δικαίωμα απενεργοποίησης. Η ευρεία χρήση ψηφιακών εργαλείων, τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καθιστά δυνατή την εργασία από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Οι τεχνολογίες αυτές μπορεί να έχουν επιζήμιες συνέπειες, επεκτείνοντας το ωράριο εργασίας, αμβλύνοντας τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και συμβάλλοντας σε ορισμένα είδη «εργασιακού νομαδισμού», τα οποία οξύνονται από την κρίση της νόσου COVID-19.