Κορωνοϊός-Καταλονία: Αύξηση στον ρυθμό μετάδοσης - Σε κίνδυνο τα Χριστούγεννα

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 16:00
UPD:16:02
REUTERS/NACHO DOCE
A- A A+

Η Καταλονία έχει αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού εδώ και κάποιες μέρες, ωστόσο προκαλεί ανησυχία η αύξηση στην ταχύτητα μετάδοσεις.

Η ταχύτητα μετάδοσης αυξάνεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, με το Rt στο 0,89 στην Καταλονία και θέτει σε κίνδυνο τα Χριστούγεννα. 

Το υπουργείο Υγείας της Καταλονίας ανέφερε 1.368 νέες μολύνσεις και 69 θανάτους τις τελευταίες ώρες. Παρά την ανοδική τάση των στοιχείων στο τελευταίο υπόλοιπο, οι νοσηλείες μειώθηκαν κατά 44 άτομα σε σύγκριση με χθες.

Σύμφωνα με τα κριτήρια που θέσπισε το υπυργείο για να μπορέσει να συνεχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς και να ανοίξει εκ νέου τους τομείς που έπρεπε να κλείσουν για να σταματήσει το δεύτερο κύμα, η κατάσταση δεν μπορεί να επιτρέψει τη συνέχιση του καθορισμένου σχεδίου. Το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος θα μπορούσε να διατηρηθεί μόνο εάν το Rt διατηρηθεί κάτω από 0,9 και οι ΜΕΘ μειώσουν την εβδομαδιαία πληρότητά τους.

Εάν η ταχύτητα μετάδοσης κυμαίνεται μεταξύ 1 και 0,9 - μια πιθανή κατάσταση δεδομένης της ανάκαμψης στα δεδομένα -, η απόφαση για νέα χαλάρωση θα αναβληθεί για τουλάχιστον 14 ημέρες. Εάν τα πράγματα χειροτερέψουν και το Rt είναι πάνω από το 1, τα μέτρα θα μπορούσαν να σκληρύνουν ξανά και τα μπαρ, τα εστιατόρια και ο πολιτιστικός τομέας θα μπορούσαν να κλείσουν ξανά.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας (Generalitat) προσπαθεί να αποφύγει τέτοιες αποφάσεις και συνιστά στους Καταλανούς να μείνουν μέσα το τριήμερο που έρχεται, που αποτελεί εθνική γιορτή και αργία σε όλη την Ισπανία.

Άλλωστε, αντίστοιχα μέτρα έχει λάβει και η Αυτόνομη Κοινότητα της Μαδρίτης για το επερχόμενο τριήμερο, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις εκτός αυτής, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και η αναπόφευκτη άνοδος των κρουσμάτων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την Vanguardia.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή