Ιταλία: Αυξήθηκε οριακά το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο, στο 9,8%

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 11:54
UPD:11:58
REUTERS/REMO CASILLI
A- A A+

Άνοδο 9,8% σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία τον Οκτώβριο από το αναθεωρημένο 9,7% τον προηγούμενο μήνα, καθώς χάθηκαν περί των 13.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας της χώρας, ISTAT.

Σε έρευνα του Reuters έξι αναλυτές είχε προβλέψει το ποσοστό ανεργίας να ανέλθει στο 9,9%.

Το ποσοστό ανεργίας στους νέους, στις ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών, αυξήθηκε σε 30,3% από 29,7% τον προηγούμενο μήνα.

Όπως δήλωσε η ISTAT από τον Φεβρουάριο, όταν ο κορωνοϊός χτύπησε για πρώτη φορά την Ιταλία, περίπου 420.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί. Ωστόσο, την περίοδο Αύγουστος με Οκτώβριο, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 115.000 θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τους τρεις μήνες από το Μάιο έως τον Ιούλιο.

Μετά από την καλοκαιρινή υποχώρηση, τα κρούσματα αυξήθηκαν ξανά τον Οκτώβριο, επιφέρνοντας νέα περιοριστικά μέτρα για άλλη μια φορά τις επιχειρήσεις.

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο αρχικό lockdown της άνοιξης, καθώς οι πολίτες σταμάτησαν να αναζητούν εργασία, φτάνοντας στο χαμηλό του 7,4% τον Απρίλιο. Η επακόλουθη άνοδος αντικατοπτρίζει το τέλος του ανοιξιάτικου lockdown, το οποίο επέτρεψε στους Ιταλούς να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, ενώ δεν έχει καταστεί σαφές ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του τελευταίου γύρου των περιοριστικών μέτρων.

Μόνο τα άτομα που αναζητούν ενεργά εργασία υπολογίζονται στο ποσοστό ανεργίας.

Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης της Ιταλίας, ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη, παρέμεινε σταθερό στο 58%, σχεδόν μία μονάδα χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή