Amazon και Apple παραμένουν εκτός γαλλικής πρωτοβουλίας περί αρχών στη «Big Tech»

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 13:38
UPD:13:39
A- A A+
Η Amazon και η Apple δεν εντάχθηκαν σε μια νέα γαλλική πρωτοβουλία με σκοπό να δεσμευτούν διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας να δεσμευτούν δημόσια σε μια σειρά από αρχές και κανόνες- μεταξύ των οποίων να πληρώνουν τους φόρους που δίκαια τους αντιστοιχούν, όπως ανέφεραν την Δευτέρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επιδιώκει εδώ και τρία χρόνια να αναγκάσει τους κολοσσούς της τεχνολογίας να συνεργαστούν με κυβερνήσεις σε μια σειρά διεθνών προκλήσεων, όπως η αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, η προστασία της ιδιωτικότητας, η συμβολή στα εθνικά οικονομικά κ.α.
 
Όπως αναφέρει το Reuters, εν μέσω αντιδράσεων για την καλή πορεία των κολοσσών της τεχνολογίας κατά την πανδημία, σύμβουλοι του Μακρόν είπαν τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος είχε ζητήσει από τις εταιρείες να υπογράψουν μια νέα πρωτοβουλία ονόματι «Tech for Good Call», που περιλαμβάνει αρχές για τον κόσμο μετά τον κορωνοϊό. Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε μια λίστα με 75 επικεφαλής εταιρειών τεχνολογίας που είχαν υπογράψει, μεταξύ των οποίων ο Σούνταρ Πιτσάι της Google, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook και ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft. Δια της απουσίας τους έλαμψαν Apple και Amazon.
 
H Apple δεν σχολίασε, μα Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι συνομιλίες συνεχίζονταν. Εκπρόσωπος της Amazon, για την οποία Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν πως αρνήθηκε να συμμετέχει στην πρωτοβουλία, δεν απάντησε σε ερώτημα του Reuters.
 
«Στόχος είναι επίσης...να παρατηρούμε αντικειμενικά αυτούς που αποφασίζουν να συνεργαστούν και να ευθυγραμμίσουν τα συμφέροντά τους με αυτά των ατόμων και των κοινωνιών και αυτούς που μένουν εκτός της κοινής αυτής κίνησης» είπε προεδρικός σύμβουλος σε συνέντευξη Τύπου.
 
Κορυφαία στελέχη, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, συμμετείχαν στην σύνοδο «Tech for Good» που είχε διοργανώσει ο Γάλλος πρόεδρος στο Ελιζέ το 2018. Η νέα αυτή πρωτοβουλία δεν είναι νομικά δεσμευτική, μα Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι ο Μακρόν θα τη χρησιμοποιήσει ως μέσο άσκησης επιρροής σε επερχόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με την επιβολή κανόνων στη «Big Tech».

Προτεινόμενα για εσάς