Κάτι έχουν τα στοιχεία;

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 07:25
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα». Κι αν υπάρχει η υποψία ότι κάτι τρέχει με τα στοιχεία; Μετά τις αποκαλύψεις από δύο κυριακάτικες εφημερίδες, το ερώτημα για τα κρούσματα και τη διασπορά του ιού επανέρχεται: Είναι επαρκή τα στοιχεία, βάσει των οποίων γνωμοδοτεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ή λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς σαφή εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος;

Είχαν κάτι τα στοιχεία στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε εύσημα στους Θεσσαλονικείς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πόλη «πάει καλά», για να διαψευστεί λίγες ημέρες μετά;

Χθες το πρωί, ένας καθηγητής απέρριψε την ύπαρξη διπλού συστήματος καταγραφής, αλλά επισήμανε μεγάλα κενά και ασυνεννοησία μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών στη συλλογή δεδομένων, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει πρόσβαση στα πρωτογενή στοιχεία που καταγράφονται στο σύστημα ΗΔΙΚΑ.

Μια καθηγήτρια παραδέχτηκε ανακρίβεια. «Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα (σ.σ.: αυτούς που έχουν τα χρήματα να κάνουν τεστ). Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα... Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα». 

Η ειδικός ντρέπεται, ο πολίτης σκέφτεται. Η φτώχεια (αποτελεσμάτων) φέρνει γκρίνια και ενδοκυβερνητικές τριβές. Δεν είναι τυχαίο πως τώρα ήρθαν στην επιφάνεια διαφωνίες και δυσαρμονίες και δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ότι ο υπουργός Υγείας την περασμένη Τετάρτη στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, έχοντας στο πλάι του τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και επιλογή του, αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του Οργανισμού.  

Ο πολίτης σκέφτεται, αλλά τα μικροπολιτικά αντιπαρέρχεται. Ποσώς ενδιαφέρεται αν οι κυριακάτικες αποκαλύψεις έχουν σχέση με «Ιφιγένειες». Ποσώς ενδιαφέρεται ποιος θέλει να πλήξει ποιον, αλλά έχει προηγούμενα με τα παιχνίδια αριθμών. Όταν μετράει περισσότερες από επτά στις δέκα απώλειες ανθρώπινων ζωών σε ένα μήνα και βαριές νοσηλείες, η διαφάνεια είναι ο μόνος τρόπος για να διαλυθούν οι αμφιβολίες.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή