Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας και να βάζει στην «αναμονή» την οικονομία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για την επόμενη μέρα. Μέσα σε αυτό το τοπίο υπάρχουν επιμέρους στοιχεία που προσφέρονται για αναλύσεις από τα κομματικά επιτελεία, λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψιν πως ανάλογες έρευνες αποτελούν τον «καθρέφτη» της στιγμής.
Ενάμιση χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές η κυβέρνηση διατηρεί ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, το οποίο όμως δεν είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη άνοιξη. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μείωση αυτής της δημοσκοπικής υπεροχής (η οποία πάντως παραμένει υψηλή) και υπάρχουν κάποιες διαρροές ψηφοφόρων προς την αδιευκρίνιστη ψήφο. Από την τροπή που θα πάρει η αντιμετώπιση του κορονοϊού το επόμενο διάστημα αλλά και από την ταχύτητα επανεκκίνησης της οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο ποσοστό και ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών από τη «γαλάζια» διακυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση φαίνεται πως δεν μπορεί να καρπωθεί την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Είναι εμφανές πως η τακτική του ώριμου φρούτου δεν αποδίδει και η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να βγει μπροστά με προτάσεις και με φρέσκα πρόσωπα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει ελκυστική σε ένα ευρύτερο κεντροαριστερό ακροατήριο, το οποίο χρειάζεται για να διεκδικήσει την εξουσία.
Στασιμότητα καταγράφεται σε μεγάλο βαθμό και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά φαίνεται πως σε αυτή τη φάση οι ψηφοφόροι κρατούν στάση αναμονής και αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο το επόμενο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει με μαγικό τρόπο. Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή ακόμα και μετά την έλευση του εμβολίου. Με αυτά τα δεδομένα οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρες κάλπες σε αυτή τη φάση δείχνει εκτός τόπου και χρόνου.
Ο δρόμος είναι μακρύς και θα χρειαστούν τολμηρές κινήσεις στην οικονομία για να κλείσουν οι πληγές που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.