Ιράκ, Ιράν και Νταρφούρ στην πρώτη συνάντηση Μπράουν-Μπους

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2007 20:20
EPA/RON SACHS

A- A A+

Στην ενίσχυση της συνεργασίας τους τα επόμενα χρόνια συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Καμπ Ντέιβιντ.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται και η συνεργασία θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια», είπε ο Μπράουν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μπους από την πλευρά του τόνισε ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας «αντιλαμβάνεται το στοίχημα» που παίζεται στο Ιράκ και καταλαβαίνει ότι μια αποτυχία θα αποτελούσε καταστροφή για την ασφάλεια και των δύο χωρών μας και θα ενίσχυε τα εξτρεμιστικά κινήματα σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Αναφορικά με το Ιράν, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμά της. «Για το Ιράν συμφωνούμε ότι οι κυρώσεις λειτουργούν και στην επόμενη φάση είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επιβολή σκληρότερων κυρώσεων μέσω μιας νέας απόφασης των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο Μπράουν.

Τέλος, Λονδίνο και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να «εντείνουν» τις πιέσεις τους προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στο Νταρφούρ του Σουδάν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο χώρες σκοπεύουν να επιταχύνουν τη διαδικασία για την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ ενός ψηφίσματος με το οποίο θα συγκροτηθεί μια κοινή ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης, θυμίζοντας ότι στο Νταρφούρ έχουν χάσει τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι, άλλα 2 εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες και 4 εκατομμύρια εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια για να ζήσουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή