Στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 11:09
UPD:11:14
EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT
A- A A+

Λίγες μόνο ημέρες πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Τουρκία και ενώ η Άγκυρα διατήρησε την προκλητική της συμπεριφορά, το Oruc Reis επέστρεψε τελικά σήμερα στο λιμάνι της Αττάλειας, στις νότιες ακτές της Τουρκίας.

Έπειτα από σχεδόν ενάμιση μήνα το ερευνητικό σκάφος επέστρεψε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο λιμάνι της Αττάλειας καιώς η Τουρκία δεν ανανέωσε την τουρικική Navtex για το Oruc Reis, εξέλιξη που είχε αρχίσει να διαφένεται από χθες Κυριακή όταν το ερευνητικό σκάφος βγήκε από την περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη Navtex ανεβάζοντας ταχύτητα.

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε αποστολή που άρχισε τη 10η Αυγούστου. «Το πλοίο μας, το οποίο συνέλεξε 10.995 χλμ 2D σεισμικών δεδομένων, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Twitter.

H εταιρεία δεδομένων εντοπισμού πλοίων Refinitiv επιβεβαίωσε ότι το Oruc Reis επέστρεψε σε λιμάνι της Αττάλειας σήμερα το πρωί. Τα δεδομένα της εταιρείας δείχνουν επίσης ότι το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται σε ύδατα κοντά στη νότια ακτή της Τουρκίας, ενώ το σεισμογραφικό Barbaros Hayreddin Pasa εξακολουθεί να βρίσκεται στην θάλασσα νότια της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει πρόσφατα ότι με αυτή την τελευταία Navtex θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμενόμενη επομένως ήταν η επιστροφή του ερευνητικούμ πλοίου για ανεφοδιασμό και αξιολόγηση των στοιχείων.

Το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει όμως τις προκλήσεις και με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να υποστηρίζει ότι οι έρευνες του Oruc Reis σε μια περιοχή απόστασης 6 έως 12 μιλίων από το Καστελλόριζο έγιναν εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας». 

Πιέσεις Δένδια

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιχειρεί να σκήσει πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα προς την Γερμανία, ώστε να «πατήσουν πόδι» αυστηροποιώντας την στάση προς την Τουρκία. 

«Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που έχει η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο Politico,  επισημαίνοντας ότι στην περιοχή της Α. Μεσογείου χρειάζεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ.«Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση, του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της Ε.Ε. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφαση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ανάλογη με τη δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα ντερ Λάιεν να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής, ενώ τόνισε πως εάν οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν το ίδιο με την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ακόμα και αν τελικά αποχωρήσει το Oruc Reis αυτή την εβδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους.

«Εάν κάνεις τα ίδια πραγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη "αφέλεια"-και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα».

Υπνεθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναπτύξει τον τελευταίο καιρό μια ευρωπαϊκή ρητορική υποστηρίζοντας ότι «δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη». 

Προκαλεί η Τουρκία

Αναφέροντας ότι οι έρευνες του Oruc Reis σε μια περιοχή απόστασης 6 έως 12 μιλίων από το Καστελλόριζο έγιναν εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» το τουρκικό υπουργείο Άμυνας καταλόγισε στην Ελλάδα ότι «αυξάνει την ένταση στην περιοχή, συνεχίζει τις προβοκατόρικες παρενοχλήσεις και παραβιάσεις και συνεχίζει να διατηρεί μια στάση μη συμφωνίας καθώς αρνείται τον διάλογο και πηγαίνει τις διαφορές σε τρίτους». Επιπλέον επανήλθε στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εκδίδει «παράνομες Navtex».

Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών άσκησε κριτική στην Ελλάδα με αφορμή απειλητικό μήνυμα προς του αναγνωρισμένου από την Άγκυρα ως «μουφτή» Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, έκανε λόγο για ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή