Μήνυμα για το μέλλον

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 07:00
REUTERS/JOSHUA ROBERTS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Όλοι θυμούνται εκείνο το βράδυ του Φεβρουαρίου 2018 πριν από την αποχώρηση της Τζάνετ Γέλεν από τη Fed. Και περισσότερο βέβαια από όλους το θυμάται η Wall Street. Μήπως είναι και ένας από τους λόγους που ο διορισμός της στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προκαλεί τόσο μεγάλη αίσθηση;

Εκείνο το βράδυ, η Γέλεν σόκαρε πραγματικά το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα επιφέροντας ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα στην πιο προβληματική τότε τράπεζα των ΗΠΑ, τη Wells Fargo, επιβάλλοντας άνευ προηγουμένου περιορισμούς στην ανάπτυξή της, από τους οποίους η τράπεζα ουδέποτε ανέκαμψε. Η απόφασή της να θέσει τον πρώτο τέτοιου είδους περιορισμό στην αύξηση του ενεργητικού της Wells Fargo έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στις υπόλοιπες τράπεζες της Wall Street που γίνεται ακόμη πιο ηχηρό με τον σημερινό διορισμό της. Εάν η Γερουσία δώσει το πράσινο φως, η Γέλεν θα ηγηθεί της ομάδας των ρυθμιστικών αρχών που είναι υπεύθυνες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την επιβολή ποινών σε όσους το παραβιάζουν. Η κίνησή της απέναντι στη Wells Fargo έδειξε ότι δεν φοβάται να τα βάλει ακόμη και με τις μεγάλες τράπεζες.

Τότε στις αρχές του 2018, η Fed είχε χρησιμοποιήσει πολύ σκληρή γλώσσα, «τιμωρώντας» τη Wells Fargo για γενικευμένες καταχρήσεις σε βάρος καταναλωτών και αδυναμία συμμόρφωσης με το ισχύον πλαίσιο κανονισμών. H τράπεζα είχε κατηγορηθεί ότι υπάλληλοί της είχαν δημιουργήσει εκατομμύρια πλαστούς τραπεζικούς λογαριασμούς και χρεωστικές κάρτες σε μία προσπάθεια να επιτύχουν μη ρεαλιστικούς στόχους πωλήσεων και ότι είχε αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της να κάνουν ασφάλιση αυτοκινήτου χωρίς να τη χρειάζονται. Η Γέλεν, αποφασίζοντας να μην επιτρέψει στην τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω το τότε ενεργητικό της ύψους 2 τρισ. δολαρίων, είχε διαμηνύσει ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε καταχρηστική συμπεριφορά και κακοδιαχείριση από καμία τράπεζα». 

Δύο χρόνια μετά, η μετοχή της Wells Fargo έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% και ο περιορισμός εξακολουθεί να υφίσταται, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα. Οι τράπεζες όμως χαιρέτισαν την επιλογή Γέλεν, ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo. Αυτό δείχνει, όπως λένε τραπεζικοί κύκλοι, ότι σκοπεύει να προσεγγίσει το σύστημα όχι ως ιδεολόγος, αλλά ως ρεαλίστρια με φιλοσοφία της τη σωστή λειτουργία, δηλαδή όχι πλημμελές σύστημα, ούτε όμως και υπερβολικό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη για την οικονομία.  

Αξιοπρόσεκτη κίνηση, λοιπόν, που μας κάνει να περιμένουμε τα επόμενα βήματα της Γέλεν για την προστασία των καταναλωτών. Και ας ευχηθούμε επίσης ότι ο διορισμός της δεν αποτελεί μόνο ισορροπιστική κίνηση στους κόλπους των Δημοκρατικών που έχει ως στόχο να κατευνάσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αλλά κάτι περισσότερο.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή