Μπακογιάννη: Καμία πιθανότητα ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό όνομα

«Δεδομένη η πολιτική κυριαρχία ΑΚΠ και του Ερντογάν στην Τουρκία»
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2007 15:34
UPD:15:42
A- A A+

«Η πολιτική κυριαρχία του ΑΚΠ και του κ. Ερντογάν είναι νομίζω δεδομένη μετά από το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των εκλογών» στην Τουρκία, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την ομιλία της στη Σύνοδο των Πρέσβεων.

«Εμείς είπαμε ευθύς εξαρχής ότι για το καλό της Τουρκίας αλλά και το καλό της ευρύτερης γειτονιάς μας θα θέλαμε μια σταθερή, ισχυρή, τουρκική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση ευρύτατης δημοκρατικής νομιμοποίησης προσηλωμένη στην Ευρωπαϊκή ιδέα. Μια τέτοια Τουρκία επιθυμούν να έχουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ως συνομιλητή στο τραπέζι των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων», σημείωσε η κ.Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αποτελεί, ως γνωστόν, κομβικό συστατικό στοιχείο της συνολικότερης πολιτικής μας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι άλλωστε σαφής η στρατηγική μας επιλογή υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας ολόκληρης της γειτονιάς μας, την οποία θεωρούμε καταλύτη για Βαλκάνια ειρηνικά, σταθερά και οικονομικά αναπτυσσόμενα. Είναι μια πολιτική που ωφελεί τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή μας. Βεβαίως η προσαρμογή κάθε χώρας στα Ευρωπαϊκά πρότυπα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία και η Τουρκία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. Από εμάς, από την Ελλάδα αλλά και τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρώπη, απαιτείται νηφαλιότητα, συνέχεια και συνέπεια. Πρέπει να μείνουμε πιστοί στον στρατηγικό μας στόχο: πλήρης προσαρμογή ισούται με πλήρης ένταξη».

Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα η νέα τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει ξανά μπροστά στις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο ζήτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

H εξομάλυνση των διμερών σχέσεων απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση

Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ.Μπακογιάννη σημείωσε ότι η πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και όχι μόνο καλές προθέσεις. «Απαιτεί ξεκάθαρες κουβέντες και καθαρές λύσεις. Η θέση μας είναι σαφής: Τείνουμε χείρα φιλίας. Έφτασε ο καιρός η Τουρκία να ανταποκριθεί», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά το Κυπριακό, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την απογοήτευσή της καθώς όπως είπε, παρά τις συνεχείς και εντατικές, ειλικρινείς, προσπάθειες του Προέδρου Παπαδόπουλου και της κυπριακής κυβέρνησης η συμφωνία της 8ης Ιουλίου δεν έχει αποδώσει έως τώρα τα αναμενόμενα. «Η Τουρκοκυπριακή πλευρά, με την ενθάρρυνση και της ¶γκυρας κωλυσιεργεί επιστρατεύοντας παρελκυστικές τακτικές. Τέτοιες πολιτικές όμως είναι ανέξοδες καθώς πέραν απ’ το ότι απομακρύνουν τη λύση, οδηγούν στην αποξένωση της διοίκησης του κυρίου Ταλάτ από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα», παρατήρησε.

«Καμία πιθανότητα ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με τη συνταγματική ονομασία»

Στο Σκοπιανό, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση ασκεί την εξωτερική πολιτική με άξονα την ενίσχυση των εθνικών συμφερόντων της χώρας και όχι με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό.

Και η κ.Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το λεγόμενο συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αλλά πρέπει να είναι επίσης σαφές ότι σε κάθε περίπτωση δε χωρεί μια επιλεκτική ανάγνωση των επιμέρους άρθρων της ενδιάμεσης συμφωνίας, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη τέλος, στο ρόλο του έλληνα διπλωμάτη, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως η καριέρα του διπλωμάτη δεν είναι ένα «απλό επάγγελμα», αλλά ένα λειτούργημα και πρόσθεσε:

«Επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που είχα ότι το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται στη κορυφή της ελληνικής δημόσιας διοίκησης».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή