Ο Βαρθολομαίος προσευχήθηκε για τα θύματα του Μεγάλου Λιμού στην Ουκρανία

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 19:55
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO

Πλήθος ανθρώπων επισκέπτονται το μνημέιο που είναι αφιερωμένο στα θύματα του Holodomor κατά τη διάρκεια μνημόσυνου στο Κίεβο για την 87η επέτειο του Μεγάλου Λιμού 1932-33, κατά τον οποίο εκατομμύρια πέθαναν από την πείνα στην Ουκρανία.

A- A A+

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε, σήμερα, στον Πατριαρχικό Ναό, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία παρέστη συμπροσευχόμενος, Ιερό Μνημόσυνο, με αφορμή την 87η επέτειο του «Holodomor», της προκληθείσας επισιτιστικής κρίσης στην Ουκρανία, μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πείνα.

Παρέστησαν, ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, ο επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, αρχιερατικώς προϊστάμενος της Περιφέρειας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου, ο αρχιμανδρίτης Χαράλαμπος Νίτσεφ, ιερατικώς υπεύθυνος για την Ουκρανική Κοινότητα, ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, Oleksandr Gaman, καθώς και περιορισμένος αριθμός στελεχών του προξενείου και μελών της ουκρανικής παροικίας της Πόλης, λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τραγική περίοδος ο 20ός αιώνας

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος επισήμανε ότι ο 20ός αιώνας μπορεί να θεωρηθεί η πιο τραγική περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία, η οποία σημαδεύτηκε από τους δύο παγκοσμίους πολέμους, αλλά και από άλλα δεινά, μερικά από τα οποία είναι γνωστά, ενώ άλλα μας είναι λιγότερο οικεία ή ακόμα και τα αγνοούμε. «Μεταξύ των τελευταίων, πρέπει να αναφέρουμε το Holodomor, τον Μεγάλο Λιμό στην Ουκρανία, που στόχευε στην εξόντωση επτά έως δέκα εκατομμυρίων ευσεβών Ουκρανών διά λιμοκτονίας, κατά τη διάρκεια των πιο φρικτών χρόνων του σοβιετικού καθεστώτος, από το 1932 έως το 1933, και το οποίο μνημονεύουμε προσευχητικά αυτή την ημέρα.

Ο ουκρανικός όρος Holodomor

Ο ουκρανικός όρος Holodomor αναφέρεται στον σκοπίμως προκληθέντα λιμό, το διαβολικό σχέδιο του σταλινικού συστήματος που είχε ως στόχο μια καλά σχεδιασμένη γενοκτονία ενός ιδιαίτερα ευσεβούς λαού, με σκοπό την εξάλειψη της χριστιανικής πίστης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ, παραδόξως, εκείνη την περίοδο, ο ουκρανικός λαός είχε ευλογηθεί με μια άφθονη συγκομιδή σιτηρών και άλλων αγαθών. Και ενώ οι άνθρωποι πέθαιναν από την πείνα, το σοβιετικό καθεστώς εξήγε τις καλλιέργειές τους στον κόσμο, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι η Ουκρανία ήταν μια ευημερούσα χώρα».

Όπως προσέθεσε ο Πατριάρχης, σήμερα προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών αυτών των εκατομμυρίων ευσεβών Ουκρανών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής περιόδου.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016, υπογράμμισε ότι «οι ανταγωνισμοί και αι εχθρότητες εν τω κόσμω εισάγουν αδικίαν και ανισότητα εις την συμμετοχήν των ανθρώπων και των λαών εις τα αγαθά της θείας δημιουργίας.

Στερούν από εκατομμύρια ανθρώπων τα βασικά αγαθά και οδηγούν εις εξαθλίωσιν της ανθρωπίνης υπάρξεως», γι’ αυτό και «υπό τας τραγικάς ταύτας καταστάσεις, κατανοείται η τεραστία ευθύνη της Εκκλησίας διά την καταπολέμησιν της πείνης και πάσης άλλης μορφής ενδείας εν τω κόσμω» (Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω, ΣΤ΄, §§ 2 και 5).

Η δοκιμασία του κορωνοϊού

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι τη στιγμή που με τις προσευχές μας μνημονεύουμε την τραγωδία του Holodomor, ολόκληρος ο κόσμος μας υποφέρει από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει μέχρι τώρα περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως. Μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία που γεννά πολλά ερωτήματα στους ανθρώπους, ο Παναγιώτατος προέτρεψε όλους, μιμούμενοι το παράδειγμα του πολυάθλου Ιώβ της Παλαιάς Διαθήκης, να μην απελπίζονται και να διατηρούν την πίστη και την ελπίδα τους στον ελεήμονα Θεό, τον οποίο πρέπει πάντα να εμπιστευόμαστε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή