Να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού, προέτρεψε από τη Θεσσαλονίκη όπου επισκέφθηκε νοσοκομειακές δομές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας, συν μία οικογένεια ακόμη Ο πρωθυπουργός εξήρε τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού επισημαίνοντας ότι την επόμενη ημέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει πιο ισχυρό.
«Δύο ακόμη δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας, αλλά η πίεση στο Σύστημα Υγείας μειώνεται»
«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις. Μας έκανε όμως ταυτόχρονα πιο δυνατούς και θέλω να πιστεύω ότι θα μας κάνει και πιο ενωμένους, ως κοινωνία. Διότι ο εχθρός είναι ένας, είναι ο ιός και μακάρι όλοι να έβλεπαν την πρόκληση μέσα από αυτή τη διάσταση της», τόνισε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν αισθητή μείωση του ιικού φορτίου. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο. Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε, ενώ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην εφημερία που μόλις τελείωσε οι εισαγωγές ήταν πολύ λιγότερες. «Είχαμε 5-6 εισαγωγές, ενώ στην προηγούμενη είχαμε περισσότερες από 80», είπε.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατό. «Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι την επόμενη ημέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει πιο ισχυρό, πολλαπλά πιο ισχυρό. Θα βγει πιο ισχυρό σε προσωπικό. Θα βγει πιο ισχυρό σε εμπειρίες, διότι αυτή η διαδικασία είναι μια πρωτοφανής εμπειρία για όλους σας, αλλά μας κάνει καλύτερους στο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις. Θα είμαστε πιο ισχυροί σε εξοπλισμό, θα είμαστε πιο ισχυροί και ως προς την αντίληψή μας για την Υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας πιστεύω, και εγώ πρώτος έχω αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τελικά ότι οι ατομικές συμπεριφορές είναι αυτές που καθορίζουν το ρυθμό διασποράς της πανδημίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι «οι συνθήκες που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι τελείως πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες, αλλά έχουμε τη στήριξη όλου του προσωπικού. Όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό έχει κάνει τα αδύνατα-δυνατά, για να έχουμε την καλύτερη ιατρική φροντίδα για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται εδώ και ζητούν τη βοήθειά μας. Αναπτύξαμε έξι κλίνες ΜΕΘ στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αυτό, όμως, δυστυχώς, δεν έφτασε και φτάσαμε σε σημείο να έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε αναπτύξει 44 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δηλαδή είναι το όριο αυτή τη στιγμή που μπορούσαμε να κάνουμε στο νοσοκομείο». Ο κ. Καραβιώτης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική βοήθεια που έχει δώσει στο Νοσοκομείο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προσλήφθηκε τους τελευταίους μήνες. «Από τότε που ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια έχουν μπει 84 άτομα νοσηλευτικό και 42 ιατρικό προσωπικό. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Συνάντηση με Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Κοινό μήνυμα της εγρήγορσης και της τήρησης των μέτρων έστειλαν ο Πρωθυπουργός, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις ημιαστικές περιοχές όπου παρατηρείται υψηλή σχετικά κινητικότητα. Συμφωνήθηκε ότι η έμφαση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στην προσπάθεια να υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και όχι σε ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το όποιο άνοιγμα πρέπει να είναι σταδιακό και ιδιαίτερα προσεκτικό.
Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού
Το Ιπποκράτειο νοσοκομείο αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Πρέπει όλοι να προσέχουμε, έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι αρχίζει να μειώνεται το ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με εργαζόμενους όπου τους ευχαρίστησε για την «σπουδαία δουλειά», που κάνουν.
«Θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση και όταν την ξεπεράσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι πολύ πιο ισχυρό σε επίπεδο εξοπλισμού και θα είναι και πιο ισχυρό σε επίπεδο προσωπικού. Οταν τελειώσει αυτή περιπέτεια θα οικοδομήσουμε το νέο σύστημα υγείας που τόσο ανάγκη έχει χώρα μας», επισήμανε.
«Ολη η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση. Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε τη στήριξη σε όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα η οποία δοκιμάζεται, να έχω μία προσωπική εικόνα της κατάστασης αλλά και να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και της αισιοδοξίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με τρίτο κύμα»
Μιλώντας στον status fm ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ζητώ πραγματικά λίγη υπονομή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού. Θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί».
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό περί της σταδιακής άρσης του lockdown, ενώ προϊδέασε πως η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική και συντηρητική στην προσέγγιση της: «Δεν επιτρέπεται τώρα, που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε κ νέου τη σημασία της ατομικής υπευθυνότητας για τη συμμόρφωση στα μέτρα των ειδικών, ως το κύριο μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.
«Δεν επιτρέπεται, τώρα που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινάμε να χαλαρώνουμε, να έρθουμε αντιμέτωποι με ενα τρίτο κύμα. Αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, εξάλλου, να ευχαριστήσει εκ νέου ιατρούς και νοσηλευτές για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που καταβάλλουν και τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το Σύστημα Υγείας λειτουργεί «στα κόκκινα», ιδίως στην Βόρειο Ελλάδα, τα νοσοκομεία μας, άντεξαν, αντέχουν και θα αντέξουν. «Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και του Φθινοπώρου φροντίσαμε να προμηθευτούμε όλα τα απαραίτητα υλικά, ώστε να εξοπλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αυτήν τη στιγμή έχουμε πάνω από 1230 κλίνες, όταν παραλάβαμε 567», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και προσέθεσε πως τα πρώτα ενθαρρυντικά νέα σε ό,τι αφορά στην τιθάσευση της επιδημιολογικής καμπύλης στην Θεσσαλονίκη είναι πλέον ορατά, καθώς, όπως γνωστοποίησε, για πρώτη φορά χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου τα εξιτήρια ξεπέρασαν τις εισαγωγές. «Μόνος δρόμος για την κυβέρνηση είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Κάθε ανθρώπινη ζωή, που χάνεται είναι μία τραγωδία και κάθε ώρα και ημέρα καταβάλλονται προσπάθειες να σωθούν ανθρώπινες ζωές», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς σχετικώς, απήντησε ότι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει εισήγηση, από το Υπουργείο Υγείας, για περισσότερες επιτάξεις ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ διαβεβαίωσε πως όταν χρειάζεται θα γίνονται και αεροδιακομίδες, όπως αυτές των τελευταίων 24ωρων.
Για τον εμβολιασμό
Αναφερόμενος στον επικείμενο εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του ιού του κορονοιού, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως πρώτος αυτός και η οικογένεια του θα κάνουν το εμβόλιο και προέτρεψε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να πράξουν το ίδιο, καθώς, όπως σημείωσε, τα εμβόλια, που θα εγκριθούν θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. «Δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία, εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός. Θα ξεκινήσουμε μία μεγάλη εμβολιαστική καμπάνια» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε τα εμβόλια μεγάλο επίτευγμα της Ιατρικής.
Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, δεν δίστασε να υιοθετήσει πιο προσωπικό τόνο, επικαλούμενος την περιπέτειας της εκλιπούσας μητέρας του Μαρίκας, που έμεινε σχεδόν παράλυτη, όπως είπε, από την πολυομελίτιδα, για να θυμίσει πως η συγκεκριμένη ασθένεια δεν υπάρχει πλέον εξ αιτίας του εμβολίου. Γνωστοποίησε, μάλιστα, πως στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει λεπτομερής σχεδιασμός για το πως θα γίνει ο εμβολιασμός, ενώ σε σχετική ερώτηση τόνισε πως όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν πιθανώς να αντιμετωπίσουν προβλήματά κατά τις μετακινήσεις του με τα αεροπλάνα.
naftemporiki.gr