Η Σουηδία αμφισβητεί την στρατηγική της

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 14:47
UPD:14:52
via REUTERS/TT NEWS AGENCY
A- A A+

Μην κρίνετε τη Σουηδία μέχρι το φθινόπωρο, είχε δηλώσει ο αρχιτέκτονας της αμφιλεγόμενης στρατηγικής της χώρας Άντερς Τέγκνλ.

Με την άφιξη του φθινοπώρου και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Σουηδία που κατά το πρώτο κύμα αντιστάθηκε στην ιδέα του lockdown, επλήγη σημαντικά από τον κορωνοϊό καταγράφοντας νέες λοιμώξεις σε επίπεδα ρεκόρ,  γεγονός που οδήγησε την χώρα να αναθεωρεί μερικώς την στρατηγική της και την θεωρία για την ανοσία της αγέλης.

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για την Σουηδία, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις για πάνω από οκτώ άτομα. Χαρακτήρισε μάλιστα αυτό το μέτρο ως «το πιο παρεμβατικό της σύγχρονης εποχής». Ο Τέγκνλ πήρε αμέσως αποστάσεις από αυτό τον περιορισμό.

Την προηγούμενη Κυριακή ακολούθησε το τέταρτο τηλεοπτικό διάγγελμα στην θητεία του Στέφαν Λεβέν ο οποίος απευθύνθηκε στους Σουηδούς πολίτες λέγοντας πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν. Προέτρεψε μάλιστα του πολίτες να αναβάλλουν ή και να ακυρώσουν όλες τις μη αναγκαίες συναντήσεις.

«Επικρατεί ένα χάος επειδή δεν είναι ξεκάθαρο ποιος διαχειρίζεται την κατάσταση», σχολιάζει ο καθηγητής Nicholas Aylott στο Πανεπιστήμιο Sodertorn, αναδεικνύοντας την διάσταση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και των αξιωματούχων της υγείας.

Τι οδήγησε σε αυτή τη διάσταση; Η σημαντική αύξηση στα ημερήσια κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από Covid-19, παράμετροι που αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Στη Σουηδία καταγράφηκαν 397 θάνατοι από κορωνοϊό τις τελευταίες εννιά μέρες, αριθμός μεγαλύτερος από τους συνολικούς θανάτους, από την αρχή δηλαδή της πανδημίας, των γειτόνων της, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας.

Αυτά τα νούμερα οδήγησαν τον συνήθως μετρημένο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT να χαρακτηρίσει «αποτυχημένη» την στρατηγικής της Σουηδίας.

Από την άλλη ο αρχιτέκτονας της σουηδικής προσέγγισης και ο πρωθυπουργός της χώρας αρνιούνται την μεταξύ τους διάσπαση. «Δεν υπάρχει διχογνωμία ούτε υιοθέτηση νέας στρατηγική», σχολίασε ο Τέγκνλ μιλώντας στους Financial Times. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λεβέν ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα Expressen αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποιο ρήγμα.

Όπως και να΄χει τα ερωτήματα συσσωρεύονται αναφορικά με την διαφορετική από την υπόλοιπη Ευρώπη στρατηγική της Σουηδίας στην διαχείριση της πανδημίας. Τα ερωτήματα αυτά, σημειώνουν οι FT, δεν αφορούν μόνο την αποφυγή επιβολής ενός lockdown αλλά και την αποτυχία επιβολής της χρήσης της μάσκας ως υποχρεωτικής έξω από τα νοσοκομεία ή την αστοχία να μην επιβάλλει καραντίνα στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό ή στα παιδιά των οποίων οι γονείς εντοπίζοντας θετικοί στον ιό.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας  Dagens Nyheter έδειξε ότι ο σουηδικός λαός αρχίζει να χάνει την πίστη του στις αρχές της Σουηδίας, με το 42% να τις εμπιστεύεται. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 13 μονάδες μέσα σε ένα μήνα. Καλύτερες επιδόσεις φαίνεται να έχει  ξεχωριστά ο Τέγκνλ και Λεβέν, ο οποίος έπεσε από το 65% στο 59%.

Είναι επόμενο πως όταν η κατάσταση χειροτερεύει, κλονίζεται η εμπιστοσύνη στις αρχές, σχολίασε ο Τέγκνλ για να τονίσει, ωστόσο, πως δεν παρατηρούνται διαμαρτυρίες της έντασης που σημειώνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή