Μαδρίτη: Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τα μαζικά τεστ κορωνοϊού στα φαρμακεία

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 13:43
UPD:13:46
EPA/David Fernαndez
A- A A+

Η Μαδρίτη ζητά άδεια από το υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια τεστ αντιγόνων στα φαρμακεία. Η κυβέρνηση της Αυτόνομης Κοινότητας της Μαδρίτης, υπό την Ισαμπέλ Αγιούσο, θα στείλει αυτήν την Παρασκευή στο Υπουργείο Υγείας το πρωτόκολλο, στο οποίο προβλέπεται ότι αρχικά θα μετέχουν περίπου 500 φαρμακεία για τα τεστ.

Το σχέδιο για τα τεστ, συνοψίζεται σε τρία σημεία. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα ζητήσει σήμερα την άδεια από την εκτελεστική εξουσία. Υπολογίζεται, σύμφωνα με στοιχεία του Επίσημου Συλλόγου Φαρμακοποιών της Μαδρίτης, ότι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε περίπου 500 από τα 2.880 φαρμακεία που λειτουργούν στην κοινότητα.

Εάν το Υπουργείο δώσει το «πράσινο φως», τα φαρμακεία πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση και στην οποία δέχονται ότι πληρούν πολλές προϋποθέσεις: ότι διαθέτουν επαρκείς  χώρους, ανθρώπινους πόρους και υλικούς πόρους για τη διεξαγωγή των δοκιμών , καθώς επίσης και ότι θα κάνουν τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων και τη δέσμευσή τους να συμμορφωθούν με όλα τα πρωτόκολλα.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος για τη διεξαγωγή των δοκιμών που θα απολυμένεται μετά από κάθε τεστ. Τα φαρμακεία αυτά θα πρέπει να έχουν φυσικό ή μηχανικό εξαερισμό και χώρο για την παράδοση, τη φύλαξη πληροφοριών και την τήρηση των συστάσεων υγιεινής.

Η συμμετοχή στη διαδικασία είναι προαιρετική και τα τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από διαπιστευμένα φαρμακεία, στα οποία έχει γίνει προηγουμένως η κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση. Ο σύμβουλος Υγείας της Κοινότητας της Μαδρίτη, Ενρίκε Ρουίθ Εσκουδέρο σε συνέντευξη τύπου, επεσήμανε πως οι συμπτωματικοί ασθενείς πρέπει να απευθυνθούν στα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και όχι στα φαρμακεία.

Η πρόταση της Κοινότητας της Μαδρίτης θέλει να «δώσει συνέχεια στη στρατηγική μαζικών τεστ», δήλωσε ο Εσκουδέρο. Πρόθεση είναι να συνεχίζονται εντατικά οι μαζικοί έλεγχοι στον βασικό πληθυσμό. «Τα φαρμακεία», κατέληξε ο Εσκουδέρο, «εγγυώνται την εγγύτητα και την εμπιστοσύνη των πολιτών και έχουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα χρόνου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή