Πολιτική και λίγο σεξ

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2007 20:56

A- A A+

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει την είδηση, αφιερώνοντας γύρω στις 500 λέξεις.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τσεχία χώρισαν τις συζύγους τους, ανάγοντας τις εξωσυζυγικές σχέσεις τους σε πολιτικό κριτήριο των επόμενων εκλογών. Ισως γιατί οι εκλογές, όπως έγραφε ο Γκλεν Χάρλαν Ρέινολντς στο TCS Daily, έχουν για το πολιτικό σώμα την ίδια σημασία που έχει το σεξ για το φυσικό σώμα.

Ο μεν τσέχος πρωθυπουργός, Τοπολάνεκ (φωτογραφία), 51 ετών, αφού επί μήνες διέψευδε τις ερωτικές σχέσεις με την 40χρονη βουλευτή του κόμματος του, Λούσι Ταλμάνοβα, τον προηγούμενο Ιανουάριο εγκατέλειψε την σύζυγό του Πάβλα, όταν έγινε γνωστό ότι η νέα του σύντροφος του ήταν έγκυος. Πρόσφατα έδωσε και συνέντευξη Τύπου για τη γέννηση του τέταρτου παιδιού του, του εκτός γάμου γιου του, Νίκολας, αποκάλυψε ότι έμεινε μέσα στο θάλαμο την ώρα του τοκετού, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο διένειμε φωτογραφίες της ευτυχούς μητέρας και του νεογέννητου.

Η αντικατάσταση του πολιτικού με το προσωπικό. Το θέαμα παντού χωράει. Κοντινό πλάνο στις ανθρώπινες αδυναμίες. Το πολιτικό ίματζ δανείζεται στοιχεία ριάλιτι.

Ο 54χρονος Τζίρι Πάρουμπεκ, αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης, αφού τον εντόπισε σκανδαλοθηρική εφημερίδα με μία 30χρονη ευειδή ξανθομαλλούσα, παραδέχτηκε τα πάντα.

«Οι ηθικές κρίσεις δεν είναι σημαντικές εδώ, οι άνθρωποι λένε ότι είναι φυσιολογικό», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Stem Γιαν Χάρτι. «Αν ο ηγέτης καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τους, οι άνθρωποι τον συγχωρούν».

Υπάρχουν παραδείγματα και από τους Γαλάτες εραστές. Για τον Μιτεράν, έχουν γραφτεί σχεδόν όλα. Ολοι γνωρίζουν ότι κοιμόταν με τη γυναίκα του, την Ντανιέλ, μόνο μια φορά την εβδομάδα, τις Κυριακές. Τις υπόλοιπες νύχτες τις περνούσε με την Αν Πενζό, τη μητέρα της Μαζαρίν. Η ύπαρξη της τελευταίας έγινε κρατικό μυστικό όταν ο Μιτεράν έγινε πρόεδρος της Γαλλίας, το 1981.

Μια μέρα, οι μυστικές υπηρεσίες προκάλεσαν ένα τροχαίο για να δώσουν τέλος σε ένα δεσμό του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Οταν τον Σεπτέμβριο του 1974 ο τότε πρόεδρος επέστρεφε τα χαράματα από μια "παράνομη" συνάντηση, ένα φορτηγό με γάλα έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του. Ολοι έμαθαν τότε ότι ο πρόεδρος δεν βρισκόταν στο κρεβάτι του στις 5 το πρωί. Από τότε, τον αποκαλούσαν Valery la Nuit.

Το ζεύγος Σαρκοζί απασχόλησε για καιρό τον Τύπο με τις ερωτικές του περιπέτειες. Αντίθετα με την κρατούσα άποψη σύμφωνα με την οποία η Σεσιλιά είχε εγκαταλείψει τη συζυγική εστία ερωτοχτυπημένη με τον διαφημιστή Ρίτσαρντ Ατίας, η Σεσιλιά ήθελε να εκδικηθεί τον σύζυγό της για τις δικές του απιστίες. Ενώ εκείνη λοιπόν βρισκόταν με τον εραστή της στη Νέα Υόρκη, εκείνος καλούσε στο κρεβάτι του μια δημοσιογράφο για την οποία δήλωνε έτοιμος να τα διαλύσει όλα. Τελικά όμως, αφού μέτρησε τα υπέρ και τα κατά, το ζεύγος Σαρκοζί αποφάσισε να συνεχίσει την κοινή του ζωή.

Η σεξουαλική ζωή των πολιτικών πάντα απασχολούσε την κοινή γνώμη. Ενας λόγος η γοητεία της κλειδαρότυπας. Αλλος η κρυφή ικανοποίηση ότι δεν διαφέρουν από τους ψηφοφόρους τους. Τρίτος γιατί αποκαλύπτει την αντίφαση ανάμεσα στις ηθικόλογες διακηρύξεις και τις πράξεις τους. Αλλά ελάχιστες φορές βάρυνε στην επιλογή μπροστά στην κάλπη. Κι αυτό, μόνο όταν οι άπιστοι παραμελούσαν τα δημόσια καθήκοντά τους λόγω... έξαψης.

Το ζητούμενο στη δημοκρατία δεν είναι η ηθική. Και ποτέ το πολίτευμα δεν απειλήθηκε από «λίγο σεξ», για να θυμηθούμε και το Μανόλη Αναγνωστάκη που έγραφε πως «Πολιτική και λίγο σεξ, μάς ξεχωρίζουν απ' το ΕΞ».

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή