Προϋποθέσεις για μια επιτυχή εκστρατεία εμβολιασμού

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 07:00
REUTERS/SIPHIWE SIBEKO
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Τα ελπιδοφόρα νέα για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορονοϊού άνοιξαν δειλά-δειλά και στην Ελλάδα τη συζήτηση για την ανάγκη διενέργειας μιας ενημερωτικής εκστρατείας με στόχο τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών. 

Εξυπακούεται ότι η επιτυχία μας τέτοιας καμπάνιας θα σώσει ζωές και θα επιτρέψει την ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής κοινωνίας στην πολυπόθητη «κανονικότητα». Αυτό συνεπάγεται, όμως, και ότι η επικείμενη ενημερωτική εκστρατεία δεν έχει την πολυτέλεια να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος ή πολύ περισσότερο να πέσει σε νέες αστοχίες.  

Σκοπός μιας ενημερωτικής εκστρατείας εμβολιασμού είναι να πεισθεί ο γενικός πληθυσμός ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και σώζουν ζωές. Τούτο σημαίνει ότι εξ ορισμού δεν απευθύνεται σε όσους δηλώνουν ήδη αποφασισμένοι να εμβολιασθούν, ούτε στους λιγοστούς που διακινούν θεωρίες συνωμοσίας. Το κοινό-στόχος, βάσει όσων προκύπτουν από πρόσφατες έρευνες, είναι μια μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου η οποία πιστεύει στην επιστήμη, δεν υποτιμά τον κίνδυνο της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει ακόμη με σκεπτικισμό την ασφάλεια του εμβολίου φοβούμενη ενδεχόμενες παρενέργειες. 

Πώς κερδίζονται όλοι αυτοί; Πείθοντάς τους ότι ο εμβολιασμός αποτελεί την πιο σωστή απόφαση. Εξηγώντας τους ότι αν εμβολιαστούν θα είναι πιο ασφαλείς οι ίδιοι και οι οικείοι τους! Το κλειδί βρίσκεται, λοιπόν, στην εμπιστοσύνη και όχι στην επιβολή. Άλλωστε, οι ειδικοί του χώρου της επικοινωνίας προειδοποιούν ότι η λογική «θα το κάνετε επειδή σας το λέμε» έχει δημιουργήσει στο παρελθόν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιχείρησε να λύσει. 

Το ζήτημα δεν εξαντλείται, βέβαια, σε αυτή καθαυτή την ενημερωτική εκστρατεία. Ακόμη και η πιο θετική καμπάνια θα αποτύχει εάν υπονομευτεί από έναν δημόσιο λόγο που θα στοχοποιεί τους επιφυλακτικούς και θα διασύρει όσους ζητούν περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες. Και το χειρότερο σενάριο είναι, βέβαια, η «κομματικοποίηση» του ζητήματος. Αν αντιμετωπιστεί ο εμβολιασμός ως ευκαιρία για δαιμονοποίηση ή συκοφάντηση πολιτικών αντιπάλων, τότε δεν αποκλείεται οι πολίτες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Και τότε το παιχνίδι του εμβολιασμού θα έχει χαθεί πριν καν αρχίσει.  
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή