Δεν είναι υπόθεση ιδιωτική

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 07:42
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Εκατομμύρια γυναίκες κακοποιούνται κάθε χρόνο στον πλανήτη -243.000.000 λένε τα κομπιούτερς και οι αριθμοί- ενώ δεκάδες χιλιάδες χάνουν τη ζωή τους από τη βία. Το ένα τρίτο των γυναικών στην Ε.Ε. των αρχών και των αξιών έχουν βιώσει κάποια μορφή σωματικής ή και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών. Στην καραντίνα αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Δεν υπάρχει εμβόλιο γι’ αυτό.

Κάθε χρόνο ακολουθούμε στις 25 Νοεμβρίου το ίδιο τελετουργικό. Στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών επαναλαμβάνουμε το ίδιο μοτίβο εκδηλώσεων και δηλώσεων για τα «δράματα της διπλανής πόρτας», κατά το κλισέ, για τη βία που έπειτα από τόσα χρόνια εξέλιξης και προόδου του ανθρώπινου σογιού δεν είναι, δυστυχώς, πασέ. 
Φυσικά, υπάρχουν νόμοι και δράσεις, με βελτίωση των δομών για την υποστήριξη των κακοποιημένων και την τιμωρία των δραστών.

Φυσικά, υπάρχει καταδίκη της «έμφυλης βίας, που υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και «κάθε τέτοιας πράξης δειλίας και ανανδρίας».

Φυσικά, υπάρχει έγνοια, μα υπάρχουν και μηχανισμοί με τους οποίους αναπαράγεται η βία, μηχανισμοί που συχνά ενυπάρχουν στις ίδιες τις λύσεις, που προτείνονται. 

«Τα θύματα δεν είναι μόνα τους», τονίζουν οι αρχές, και παραθέτουν αριθμούς για κλήσεις στη γραμμή 15900 και για πολύ λιγότερες καταγγελίες. Από δισταγμό να περάσουν το κατώφλι θεσμών, από φόβο για τις ενδεχόμενες νομικές συνέπειες, από αγωνία για τις επιπτώσεις, από ανησυχία για τον κοινωνικό στιγματισμό. 

Ζητάμε από τις γυναίκες να βρουν τη δύναμη να καταγγείλουν τη βία, να μιλήσουν γι’ αυτά που τους συμβαίνουν, μπροστά από όργανα εξουσίας. Ζητάμε από αυτές τις γυναίκες, τις ταπεινωμένες, τις τσακισμένες, τις φοβισμένες, να σπάσουν τη σιωπή, να κάνουν μια νέα αρχή. 

Σε γειτονιές ανθρώπων που δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν, δεν υποψιάστηκαν, δεν μίλησαν; 

Μιλώ από προσωπική ενοχή, όταν έσκασε εμπρός μου η βία κατά φίλης ακριβής. Όταν είδα και έμαθα και στον διάβολο τον δειλό έστειλα, μα καταγγελία δεν έκανα. 

Ζήτησα από εκείνη να μετακινηθεί, να πειστεί, να μιλήσει, να μην ανεχτεί. Ζήτησα από εκείνη να κάνει ό,τι δεν έκανα. Η υποτιθέμενη δυνατή. Σε μια υπόθεση που δεν ήταν και ποτέ και πουθενά δεν είναι ιδιωτική. 
   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή