«Το "lockdown" στον ΟΑΕΔ ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Αναφερομενος στην πρόταση για μείωση των εισφορών του ΟΑΕΔ έκανε λόγο για κυβερνητική υποκρισία, καθώς το σχέδιο αυτό προβάλλεται ως μια κίνηση, ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που καταβάλλουν την αντίστοιχη εισφορά.
«Στο σύνολό του το ενάμισι δισεκατομμύριο που θα λείψει από τον ΟΑΕΔ, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους είναι ανεπαίσθητο. Εάν πράγματι νοιάζεστε και θέλετε να ενισχύσετε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, συγκεκριμένες προτάσεις υπήρξαν. Δεν το κάνατε» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης,
«Κατατέθηκαν δύο συγκεκριμένες τροπολογίες σε σχέση με τη διασφάλιση, εκ μέρους του κράτους, του Δώρου των Χριστουγέννων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, Δεν το κάνετε, συνέχισε.Κατατέθηκε συγκεκριμένη τροπολογία για ενίσχυση σε όλους εκείνους που είναι έξω από το πεδίο της πολιτικής σας, τους “αχαρτογράφητους” τους, αυτούς που δεν καταγράφονται πουθενά, δεν παίρνουν από πουθενά επίδομα. Τετρακόσια ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, διακόσια για το δεύτερο, εκατό για κάθε παιδί. Δεν το κάνετε. Γιατί αυτό; Να σας πω γιατί;Διότι φοβάμαι πάρα πολύ ότι έχετε στο μυαλό σας να επιβάλετε “lockdown” στον ΟΑΕΔ!“Lockdown”σε ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, σε ένα βραχίονα κοινωνικής πολιτικής. Αργά αλλά σταθερά αυτό το σχέδιο υπηρετείτε. Διότι το ενάμισι δισεκατομμύριο που θα λείψει, προφανώς θα έχει αντίκρισμα και επιπτώσεις στα προγράμματα κατάρτισης. Βέβαια, εδώ εσείς έχετε καταγάγει ένα φοβερό ρεκόρ γύρω από τα ζητήματα των προγραμμάτων κατάρτισης. Μαθαίνω ότι έχετε προταθεί και για το βιβλίο Γκίνες, ως η πιο άχρηστη και πιο έξυπνη “αρπαχτή”, με το “ΣκοιλΕλικικου”. Δεν μιλάμε για τέτοιου είδους κατάρτιση. Μιλάμε γι’ αυτή την οποία δεν θα έχει τη δυνατότητα να την κάνει ο ΟΑΕΔ.
Μα μας είπατε το επιχείρημα ότι “τα λέγατε αυτά και παλιότερα που είχαμε μειώσει τις εισφορές”. Ξεχνάτε όμως ότι τότε υπήρχαν αποθεματικά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Υπάρχει κι εδώ ένα τεράστιο ζήτημα, στις μέρες, γιατί όταν μιλάμε, για παράδειγμα, για ενίσχυση των νέων ζευγαριών, δεν μπορεί να μην έχεις ως κοινωνία μια αντίστοιχη πολιτική στήριξης της κατοικίας αυτών των νέων ζευγαριών. Όλα αυτά, όμως, είναι “ψιλά γράμματα“ για σας. Υπάρχει,λοιπόν, η ανάγκη όχι να αποστερήσουμε πόρους από τον ΟΑΕΔ, αλλά να μπορέσουμε να τον επανασχεδιάσουμε στις νέες συνθήκες και να ανασυστήσουμε την αντίστοιχη πολιτική κατοικίας.
Για AEGEAN και Τράπεζα Πειραιώς
Συνεχίζοντας ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκκε στις περιπτώσεις της AEGEAN. και της Τράπεζας Πειραιώς.
«Eίδα ότι ανακοινώθηκαν 120.000.000 για την Aegean. Το έκαναν και άλλες χώρες, θα μου πείτε. Σωστά. Αερομεταφορέας είναι, τουριστική χώρα είμαστε, πρέπει να τη στηρίξουμε. Προϋποθέσεις για να δοθούν αυτά τα χρήματα θα υπάρξουν; Έχετε δεσμεύσεις από την εταιρεία για τη διατήρηση θέσεων εργασίας; Έχετε σκεφτεί ότι αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να μεταφραστούν και σε αντίστοιχη συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, για να βλέπουμε και το τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες» είπε/
«Άλλο παράδειγμα ενός διαφορετικού μέτρου, μιας διαφορετικής αντίληψης. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει το λεγόμενο “CoCos”, αυτό το οποίο όφειλε, στο Ελληνικό Δημόσιο και αντ’ αυτού το Ελληνικό Δημόσιο θα παραλάβει μετοχές. Σε ποια τιμή, όμως; Πέντε φορές πάνω από τη σημερινή χρηματιστηριακή. Και συνεχίζοντας αυτή την παράλογη πολιτική -που δεν είναι τόσο παράλογη, έχει στόχευση συγκεκριμένη, υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα- το Δημόσιο δεν θα έχει αντίστοιχη συμμετοχή στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς».
Για το «σχέδιο Πισσαρίδη
Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε: «Εσείς λέτε ότι το σχέδιό σας για την εργασία συμπεριλαμβάνεται στο “σχέδιο Πισσαρίδη”. Το “σχέδιο Πισσαρίδη”, γνωστό από τα μνημονιακά χρόνια, πριν τα μνημονιακά χρόνια, πριν την πανδημία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά την πανδημία. “Πισσαρίδης”! Πείτε μου, λοιπόν, αυτό τι είναι; Δεν είναι νεοφιλελεύθερος δογματισμός; Και τι περιλαμβάνει αυτό το “σχέδιο Πισσαρίδη”, το οποίο δεν είναι καθόλου καινούργιο; Είναι παλαιάς κοπής αποτυχημένες πολιτικές, οι οποίες όπου εφαρμόστηκαν ανά τον κόσμο, διεύρυναν τις ανισότητες.
Τι περιλαμβάνει, λοιπόν; Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σας ενοχλεί το γεγονός ότι οι επικουρικές ασφαλίσεις είναι ενταγμένες σε ένα κοινωνικό σύστημα και θέλετε να τις εκχωρήσετε στους ιδιώτες. Επίσης, περιλαμβάνει μια νέα προσέγγιση -κοιτάξτε πόσο ευγενικά το λέτε- για το θέμα των υπερωριών. “Λάστιχο”το 8ωρο. Δεν θα αμείβονται οι εργαζόμενοι. Για φανταστείτε τώρα σε κάποιες δουλειές που αναγκάζονται αυτή τη στιγμή -σούπερ μάρκετ, κούριερ, γιατροί- να μην έχουν ωράριο 8ωρο, η παραπάνω εργασία, η υπερεργασία, να μην αμείβεται ως υπερωριακή, αλλά να την αφαιρούμε όταν δεν θα υπάρχει τόση πίεση. Μεγάλες ανατροπές! Αυτή είναι, λοιπόν, η νέα πρόταση»
«Αλλαγή στον χρόνο που θα αποδίδεται το επίδομα ανεργίας»
Για τις σκέψεις να αλλαχθεί ο χρόνος που θα δίδεται το επίδομα ανεργίας, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Αλλαγή στον χρόνο που θα αποδίδεται το επίδομα ανεργίας. Ακούγεται ότι λέτε για 6μηνο, διότι, βεβαίως, είναι ατομική ευθύνη που μένει κάποιος άνεργος! Δεν έχει να κάνει με αποτέλεσμα ή με πολιτικές.
Όλα αυτά ξέρετε τι δείχνουν, πέρα από τη νεοφιλελεύθερη αναλγησία σας; Δείχνουν ότι δεν έχετε αντιληφθεί ποια είναι τα προβλήματα της εποχής. Αυτό δείχνει το να επιμένεις σε συνταγές οι οποίες οδήγησαν στην κοινωνική πόλωση, έχοντας και την εμπειρία της πανδημίας, που δείχνει ξαφνικά τα όρια αυτών των στρατηγικών που ηγεμόνευσαν τις προηγούμενες δεκαετίες και επιβάλλει να υιοθετηθούν νέα εργαλεία, νέες στρατηγικές με δυναμική και ουσιαστική παρέμβαση του Δημοσίου, αν θέλουμε να βγούμε σύντομα από την κρίση, αν θέλουμε από την κρίση αυτή να βγούμε με μια ανάπτυξη σταθερή, αν δεν θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας και να βλέπουμε σκηνές κοινωνικού νεκροταφείου».