Επιτυχής η εκτόξευση του κινεζικού διαστημοπλοίου Chang'e-5, για συλλογή σεληνιακών βράχων

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 10:39
UPD:11:01
A- A A+
Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Chang'e-5 από την Κίνα, με σκοπό τη συλλογή και επιστροφή δειγμάτων από τη Σελήνη- στην πρώτη προσπάθεια της Λαϊκής Δημοκρατίας για συλλογή δειγμάτων από ένα άλλο ουράνιο σώμα.
 
Ο πύραυλος Long March-5 εκτοξεύτηκε από τη βάση εκτοξεύσεων Γουεντσάνγκ στο Χαϊνάν τα ξημερώματα. Όπως τονίζει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το Chang'e-5 είναι μια από τις πιο πολύπλοκες και προκλητικές αποστολές στην αεροδιαστημική ιστορία της Κίνας, και η πρώτη αποστολή λήψης δειγμάτων από τη Σελήνη εδώ και πάνω από 40 χρόνια.
 
Το Chang'e-5 αποτελείται από ένα σκάφος που θα παραμείνει σε τροχιά- σκάφος επιστροφής στη στη Γη, μια σεληνάκατο κι ένα όχημα ανόδου (επιστροφής σε τροχιά), με συνολική μάζα εκτόξευσης 8,2 τόνων. Προορίζεται να φέρει σε πέρας μη επανδρωμένη συνάντηση και πρόσδεση σε τροχιά.
 
Ενώ το σκάφος που θα παραμείνει σε τροχιά θα βρίσκεται σε ύψος 200 χλμ πάνω από την επιφάνεια, ο συνδυασμός σεληνακάτου- σκάφους ανόδου θα προσεδαφιστεί στη βορειοδυτική περιοχή του Oceanus Procellarum (Ωκεανός των Καταιγίδων) στις αρχές του Δεκεμβρίου. Μέσα σε 48 ώρες ένας ρομποτικός βραχίονας θα συλλέξει βράχους και ρεγόλιθο από την επιφάνεια και ένα τρυπάνι θα τρυπήσει το έδαφος. Περίπου 2 κιλά δειγμάτων αναμένεται να συλλεγούν και να σφραγιστούν σε ειδικό δοχείο στο σκάφος. Μετά το όχημα ανόδου θα εκτοξευτεί και θα συνδεθεί με το σκάφος σε τροχιά, όπου και θα μεταφερθούν τα δείγματα. Μετά το όχημα ανόδου θα αποχωριστεί- και όταν η Γη και η Σελήνη βρεθούν στις κατάλληλες θέσεις, θα αρχίσει το ταξίδι επιστροφής πίσω στη Γη. Το σκάφος επιστροφής θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα και θα προσγειωθεί σε περιοχή της Αυτόνομης Περιοχής Εσώτερης Μογγολίας στην Κίνα. Η αποστολή θα διαρκέσει πάνω από 20 ημέρες.
 
Η Κίνα έκανε την πρώτη της προσελήνωση το 2013. Τον Ιανουάριο του 2019 το σκάφος Chang'e-4 προσεληνώθηκε στην αθέατη πλευρά- την πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο. Σημειώνεται πως μέσα στην επόμενη δεκαετία η Κίνα σχεδιάζει να στήσει μια ρομποτική βάση για τη διεξαγωγή μη επανδρωμένων εξερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του νοτίου πόλου. Επίσης, σχεδιάζει να πάρει δείγματα από τον Άρη ως το 2030.

Προτεινόμενα για εσάς