Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη γι’ αυτό όπως είπε, ο καθένας μας πρέπει να επιλέξει τη «φούσκα» του δηλαδή μια μικρή ομάδα συγκεκριμένων ανθρώπων με την οποία θα συναναστρέφεται. Και ο λόγος είναι ότι μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε λίγο πιο ασφαλείς ως προς την διασπορά του ιού.
Εξήγησε ότι ο ιός δεν έχει καμία σχέση με τη γρίπη λέγοντας χαρακτηριστικά «Πολλοί λένε ότι μοιάζει με τη γρίπη, όμως άλλα λένε οι αριθμοί. Καμία χρονιά η γρίπη δεν πέρασε τους 200 θανάτους συνολικά» και συμπλήρωσε, ότι κανείς δεν είναι αλώβητος αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο μέσα στο Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 135 άνθρωποι κάτω των 65 ετών. Εξήγησε ότι το σύστημα Υγείας έχει υπερφορτωθεί αλλά κανένα σύστημα όπως είπε, δεν είναι ανεξάντλητο.
«Δυστυχώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ζωών θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα» σημείωσε. Παρόλα αυτά, όπως είπε, «παρατηρείται μια σαφής σταθεροποίηση, ίσως και μείωση κρουσμάτων τις λίγες τελευταίες ημέρες που μας κάνουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν».
Αναφορικά με την πληρότητα των ΜΕΘ είπε ότι στην επικράτεια έφτασε στο 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% αλλά στην Βόρειο Ελλάδα φτάνει στο 99%.
Αναφορικά με τις θεραπείες σημείωσε ότι έχουμε θετικά νέα από το πεδίο των αντισωμάτων καθώς φαίνονται εξαιρετικά αποτελεσματικές και ήδη κάποιες μπαίνουν στα πρωτόκολλα θεραπειών για ασθενείς με νόσο COVID19 και λαμβάνουν εγκρίσεις.
Για τα εμβόλια συμπλήρωσε ότι η αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου θα έχει να κάνει και με τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστεί.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, είναι ότι δεν θα επανέλθουμε στην πρότερη καθημερινότητα μας έτσι απλά και ότι μόνο με δέσμη πολλών μέτρων σε κοινωνικό, επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον ιό.