Κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των 100 νεκρών- Αργούν να αποδώσουν τα μέτρα

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 09:15
UPD:09:18
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
A- A A+

Έσπασε χθες στη χώρα μας το φράγμα των 100 νεκρών από κορωνοϊό καθώς, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα κατά τη χθεσινή ημέρα έχασαν τη ζωή τους 108 άνθρωποι.

Παράλληλα, αυξημένος ήταν και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ενώ μικρή σταθεροποίηση διαφαίνεται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν 522 ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 2.311 νέα κρούσματα.

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων αν δεν ελαττωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Μάλιστα έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα στην παρούσα φάση την «ασφαλή, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID».

Υπενθυμίζεται ότι ό αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, ο οποίος αντανακλά την πίεση στο σύστημα υγείας, βαίνει σταθερά αυξητικός τις τελευταίες μέρες. Η πληρότητα στις ΜΕΘ άλλωστε αγγίζει πλέον πληρότητα 80%.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το προηγούμενο Σάββατο, 14 Νοεμβρίου, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονταν σε 366. Ως αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης στο σύστημα υγείας της χώρας, και ιδιαίτερα στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, η κυβέρνηση προχώρησε την Παρασκευή σε επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη.

Φόβοι για τρίτο κύμα

Για την οριακή κατάσταση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, αναφέροντας ότι φοβάται το τρίτο κύμα της πανδημίας. 

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική,  τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρόντος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

«Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει, είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…)Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;» ανέφερε.

«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… θα ανοίξει ο κ. Γεωργιάδης την οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ο Γεωργιάδης ανοίξει την οικονομία γιατί θα πρέπει να ανασάνει φοβάμαι ότι το Γενάρη - Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα» προειδοποίησε. Να σημειωθεί ότι φόβοι για το τρίτο κύμα της πανδημίας εκφράστηκαν επίση ςκατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της πανδημίας σε περίπτωση που ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές για τις γιορτές. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας λόγω των Χριστουγέννων», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως πολλές χώρες συμμερίζονται τους φόβους του.

Γιατί αργούν να αποδώσουν τα μέτρα

Αναφερόμενος στους «επίμονους» αριθμούς των διασωληνωμένων, παρά τα μέτρα, ο κ. Γώγος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου. 

 «Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων.

Τους λόγους για οποίους καθυστερεί να φανεί η απόδοση των μέτρων επιχείρησε να συνοψίσει ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Παρασκευής συμπέρανε επίσης πως τα μέτρα  έχουν σταθεροποιήσει τον αριθμό κρουσμάτων,  αλλά στον αριθμό των διασωληνωμένων θα καθυστερήσει να φανεί μείωση.

«Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε μεγάλη αστική περιοχή, όπως η Θεσσαλονίκη προκαλεί τεταμένη ενδοοικογενειακή μετάδοση  και η αναμενόμενη βελτίωση  έχει καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα ως και 10 ημέρες», εξήγησε.

Άλλοι παράμετροι στις  επιπλέον μεταδόσεις εν μέσω lockdown είναι η χαλάρωση, η κόπωση και ίσως ο μεγαλύτερος βαθμός κινητικότητας σε σχέση με την προηγούμενη καραντίνα., πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων βοηθά μεν στην έγκαιρη διάγνωση αλλά δυσχεραίνει την άμεση εκτίμηση της πορείας της πανδημίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή