Ανίκητοι ακόμα και στην ήττα

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2007 20:48

A- A A+

Με ένα άρθρο-αφιέρωμα στις Θερμοπύλες εγκαινιάζει τα «Ταξίδια στην Ιστορία» η ισπανική εφημερίδα El Pais. Υπό τον γενικό τίτλο «Θερμοπύλες: Oπου ο Λεωνίδας έχασε το βήμα του» http://www.elpais.com/articulo/revista/agosto/Leonidas/perdio/paso/elpepucul/20070801elpepirdv_1/Tes , ο αρθρογράφος Jacinto Antin, περιγράφει την επίσκεψή του στην περιοχή, αναζητώντας τα βήματα των «300» περί τον Αύγουστο του 480 π.Χ., προσπαθεί να εντοπίσει το κάθε σημείο της μάχης ακολουθώντας το κείμενο του Ηροδότου, ενώ κάνει ειδική αναφορά και στην ταινία «300», που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών τουριστών.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στην αυστηρή παιδεία που επέβαλαν στα παιδιά τους οι Σπαρτιάτες από πρώιμη ηλικία και στο φρόνημα των πολεμιστών «υπέρ βωμών και εστιών» ακόμη και σε πείσμα των σε βάρος τους πιθανοτήτων.

Η οπισθοχώρηση ή η απώλεια της ασπίδας στη διάρκεια της μάχης (εξ ου και το επίθετο ρίψασπις) θεωρούνταν ατιμωτική πράξη, ενώ η λιποταξία και η προδοσία τιμωρούνταν με την εσχάτη των ποινών.

«Ανακαλύπτει κανείς ότι είναι ακόμα εδώ, αυτοί, οι Σπαρτιάτες οπλίτες, οπλισμένοι με οργισμένη γενναιότητα, ενώ βλέπουν το πρόσωπο του θανάτου. Αιώνιοι, ανίκητοι ακόμα και στην ήττα, σφιχτά συνδεδεμένοι με αυτό το κομμάτι της ιστορίας, με αυτό το μικρό κομμάτι της Ελλάδας, που τόσο ποτίστηκε από την λαμπρή ανδρεία τους», καταλήγει ο ισπανός αρθρογράφος.

«Παπαί, Μαρδόνιε, κοίους επ' άνδρας ήγαγες μαχησομένους ημέας, οι ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούνται, αλλά περί αρετής!» (Αλίμονο, Μαρδόνιε, με ποιους άνδρες μας έφερες να πολεμήσουμε. Μ' αυτούς που δεν αγωνίζονται για χρήματα, αλλά για την αρετή), αναφώνησε ο γιος του πέρση πολέμαρχου Αρτάβανου, Τριταντέχμης, όταν λίγο μετά τη νίκη τους στη μάχη τα περσικά στρατεύματα πληροφορήθηκαν την τέλεση της έβδομης Ολυμπιάδας από τους Ελληνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή