Κορωνοϊός: Χαλαρώνει τα μέτρα η Καταλονία

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 16:55
UPD:16:57
REUTERS/NACHO DOCE
A- A A+

Η κυβέρνηση της Generalitat στην Καταλονία ανακοίνωσε σήμερα την εφαρμογή, από την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, ενός σχεδίου για το προοδευτικό άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ένα σχέδιο που θα διαρκέσει δύο μήνες και θα χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα. Θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα καθορίσουν την πρόοδο από ενότητα σε ενότητα. Η πρώτη φάση αυτού του σχεδίου θα ξεκινήσει αυτή τη Δευτέρα με το περιορισμένο άνοιγμα εξωτερικών χώρων, της εστίασης, ειδικότερα εκείνων των μπαρ και εστιατορίων που έχουν εξωτερικούς χώρους και άλλων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, η Καταλονία θα επιτρέψει στα μπαρ, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και τους κινηματογράφους να ανοίξουν εκ νέου , μειώνοντας σταδιακά μερικούς από τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αν και η απαγόρευση από τις 10 το βράδυ. έως τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας. παραμένει. Επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως και 10 ατόμων από τις 21 Δεκεμβρίου, και έτσι μεγαλύτερες ομάδες μπορούν να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση. Προς το παρόν επιτρέπονται μόνο συγκεντρώσεις έως έξι.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας μπορεί επίσης να μειωθεί κάπως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η Καταλονία είναι η περιοχή της χώρας μετά τη Μαδρίτη, που έχει πληγεί περισσότερο, με σχεδόν 300.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού και πάνω από 7.400 θανάτους, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο των εθνικών αριθμών θανάτου COVID-19.

«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας», δήλωσε ο ενεργός περιφερειακός ηγέτης Πέρε Αραγονές σε συνέντευξη Τύπου. Η Καταλονία επέβαλε ορισμένους από τους σκληρότερους περιορισμούς κατά του Covid019 της Ισπανίας. Ήταν η πρώτη περιοχή που έκλεισε πλήρως τα μπαρ και τα εστιατόρια στα μέσα Οκτωβρίου, με μεγάλη ανησυχία για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Ανοιχτά θέατρα και κινηματογράφοι

Μπαρ και εστιατόρια θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα υπαίθρια καθίσματά τους, αλλά με απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τραπεζιών και όχι περισσότερα από τέσσερα άτομα να κάθονται μαζί, εκτός αν είναι από την ίδια οικογένεια. Σε εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο με χωρητικότητα 30%. Θα πρέπει να κλείνουν στις 9.30 το βραδύ. 

Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι αίθουσες μουσικής θα ανοίξουν με πληρότητα 50%, το ίδιο ισχύει για τις υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ για τα γυμναστήρια με εσωτερικούς χώρους θα περιοριστεί στο 30%. Αυτοί οι περιορισμοί θα μειωθούν σταδιακά ή θα ενισχυθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η Καταλονία θα εισέρχεται στην επόμενη φάση «χαλάρωσης» των μέτρων και επιστροφής στην «κανονικότητα». Τα εστιατόρια θα μπορούν να είναι γεμάτα στο 50% στη δεύτερη φάση, ενώ η ψυχαγωγία (θέατρα, κινηματογράφοι), στο 70 %. Έτσι, η κατάσταση θα εκτιμηθεί ξανά στις 21 Δεκεμβρίου και έπειτα στις 4 Ιανουαρίου 2021 σύμφωνα με τη Generalitat.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters & La Vanguardia.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή