H Αυστρία θρηνεί, το Βέλγιο αισιοδοξεί και η Ουγγαρία κρατάει την ανάσα της

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 23:21
UPD:23:27
VIA REUTERS/WANA NEWS AGENCY
A- A A+

Τα θλιβερά ρεκόρ των νεκρών της πανδημίας στην Αυστρία οδηγούν τους πολίτες να συμφωνούν στα περιοριστικά μέτρα, την στιγμή που η Ουγγαρία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το Βέλγιο παρουσιάζει μείωση των κρουσμάτων ύστερα από τα μέτρα που ελήφθησαν. Στην Ιταλία ετοιμάζεται νεό πακέτο στήριξης των οικονομικά πληγέντων.

Ένα θλιβερό "ρεκόρ" καταγράφεται σήμερα στην Αυστρία, καθώς, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα, ο αριθμός των θανάτων από τις συνέπειες μιας μόλυνσης Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, ξεπέρασε τους 100, φθάνοντας τους 109 από χθες έως σήμερα.

Μέσα σε μια εβδομάδα, προστέθηκαν 490 θάνατοι - κατά μέσο όρο 70 θάνατοι από Covid-19 κάθε ημέρα - με το σύνολο τους να ανέρχεται ήδη σε 2.054, ενώ σήμερα αναφέρθηκαν 7.091 νέες λοιμώξεις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Από τα τελευταία διενεργηθέντα 33.128 τεστ, το ποσοστό των θετικών ήταν 21%, ενώ, κατά μέσο όρο, την προηγούμενη εβδομάδα προσθέτονταν 7.044 νέες λοιμώξεις κάθε ημέρα.

Συνολικά, την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν σχεδόν 50.000 νέες περιπτώσεις, και η επταήμερη επίπτωση ανά 100.000 κατοίκους, ήταν σήμερα, 554.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας. 682 ασθενείς με Covid-19 (24 περισσότερα από χθες Τρίτη) νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τον αριθμό αυτό να έχει αυξηθεί κατά 146 μέσα σε μία εβδομάδα, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 27%.

Σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο σε όλη την Αυστρία συνολικά 4.592 ασθενείς με κορωνοϊό, κατά 67 περισσότεροι από χθες και κατά 835 περισσότεροι από την περασμένη Τετάρτη.

Στην κατανομή στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, από τις νέες μολύνσεις σήμερα καταγράφονταν 1.700 στην 'Ανω Αυστρία, 1.215 στη Βιέννη, 1.003 στην Κάτω Αυστρία, στη Στυρία, προστέθηκαν 998 νέες περιπτώσεις τις τελευταίες 24 ώρες, στο Τιρόλο 711 και στο Σάλτσμπουργκ 637, ενώ στην Καρινθία υπήρχαν 438 νέες μολύνσεις, στο Φόραλμπεργκ 218 και στο Μπούργκενλαντ 171.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Αυστρία ανέρχεται σήμερα σε 76.896, από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 221.688 επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 - δηλαδή ήδη το 2,5% του συνολικού αυστριακού πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων - και 142.738 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Δημοσκόπηση: Οι Βιεννέζοι θέλουν περιοριστικά μέτρα

Ο φόβος της μόλυνσης με τον κορωνοϊό και η προθυμία να παραιτηθούν προσωρινά από κάποια δικαιώματα ατομικής ελευθερίας προκειμένου να συγκρατηθεί η πανδημία, αυξάνονται στον πληθυσμό στην Αυστρία, αλλά ταυτόχρονα μόνον ένας στους δύο πιστεύει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωστά την κρίση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη.

Το 57% των ερωτηθέντων φοβάται τώρα τη μόλυνση, το 80% θα εγκατέλειπε προσωρινά κάποιες ατομικές ελευθερίες, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο φθάνει ήδη το 83%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο μετά την έξαρση της κρίσης, «και γενικά εμφανίζεται μία στροφή προς το αρνητικό σε όλες τις απαντήσεις», τονίζει η Αντρέα Φρόνασιουτς, η διευθύντρια του ινστιτούτου ερευνών Gallup που διενήργησε την δημοσκόπηση.

Για πρώτη φορά, λίγο περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες (51%) πιστεύουν ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από τον ίδιο τον ιό. Οι περιορισμοί της ελευθερίας και της κοινωνικής απομόνωσης θα οδηγούσαν έμμεσα σε περισσότερες βλάβες στην υγεία από την ίδια την ασθένεια, πιστεύουν 56%, ενώ το 63% υποθέτει ότι οι οικονομικές συνέπειες των μέτρων θα καταστρέψουν τη ζωή περισσότερων ανθρώπων απ' ό,τι ο ίδιος ο κορονοϊός.

Στο ερώτημα, που τέθηκε για πρώτη φορά, ως προς το πώς οι Αυστριακοί βλέπουν τον εαυτό τους σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) αναφέρουν ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία βρίσκονται σε καλύτερη θέση κατά τη διάρκεια της κρίσης απ' ό,τι οι άνθρωποι σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, μόνο το 42% είναι της άποψης ότι η Αυστρία ήταν πιο επιτυχημένη από άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και μόνο το 39% πιστεύει ότι η αυστριακή κυβέρνηση ακολουθεί καλύτερη στρατηγική από άλλες χώρες της ΕΕ.

Βέλγιο: Αποδίδουν τα μέτρα

«Όλοι οι δείκτες μειώνονται»: τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου στο Βέλγιο προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της πανδημίας της Covid-19 έχουν αποτέλεσμα, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

«Για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, αν όχι μήνες, όλοι οι δείκτες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, δηλ. όλοι μειώνονται: ο αριθμός των μολύνσεων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και -για πρώτη φορά- ο αριθμός των θανάτων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπός τους Ιβ Βαν Λάτεμ.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο απέκλεισε ωστόσο την περασμένη εβδομάδα μια χαλάρωση των περιορισμών. Τα σχολεία ξανάνοιξαν από προχθές, Δευτέρα, και οι αρχές περιμένουν να δουν αν το μέτρο αυτό θα έχει αντίκτυπο στη διάδοση του ιού.

Σταυροδρόμι της Ευρώπης, αυτή η χώρα των 11,5 εκατ. κατοίκων, έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ, επλήγη πολύ σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και έχει τεθεί υπό καθεστώς ενός νέου λοκντάουν από τις 30 Οκτωβρίου.

Το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των καφέ, η υποχρέωση εργασίας από το σπίτι όπου αυτό είναι δυνατό, ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και το κλείσιμο των καταστημάτων που δεν πωλούν αγαθά πρώτης ανάγκης αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί.

Το Βέλγιο πέρασε από την πρώτη στη 14η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των μολύνσεων, με έναν ημερήσιο μέσο όρο 4.805 περιστατικών επί επτά ημέρες, και τον αριθμό των νεκρών να έχει μειωθεί ελαφρά κατά 5%, τις τελευταίες επτά ημέρες, φθάνοντας έναν ημερήσιο μέσο όρο 185.

Όμως ακόμη «πολλοί ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία», λίγοι περισσότεροι από 6.000 σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζουν πιο ελαφρά συμπτώματα μειώνεται, αλλά 1.400 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. «Είμαστε σε ένα οροπέδιο», εκτίμησε ο Βαν Λάτεμ.

Το Βέλγιο ξανάρχισε να διενεργεί διαγνωστικά τεστ σε ασυμπτωματικούς και σε όσους επιστρέφουν από περιοχές άλλων χωρών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου μόλυνσης. Οι αρχές είχαν διακόψει τη διενέργεια αυτών των τεστ πριν από έναν μήνα, καθώς τα εργαστήρια δεν μπορούσαν πλέον να αντεπεξέλθουν.

Όσοι μπαίνουν σε καραντίνα μπορούν πλέον να υποβάλλονται σε τεστ την έβδομη ημέρα, όταν τα ποσοστά εντοπισμού είναι πιο υψηλά. Η περίοδος καραντίνας είναι δέκα ημέρες και οι αρχές προσέθεσαν τέσσερις επιπλέον για «προληπτικούς λόγους» σε πολλές περιπτώσεις, στη διάρκεια των οποίων οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν φορώντας μάσκα, αλλά πρέπει να αποφεύγουν κάθε επαφή με πρόσωπα που είναι ευάλωτα στην ασθένεια.

Από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές αυτού του έτους, το Βέλγιο κατέγραψε 540.605 περιστατικά COVID-19 και θρήνησε 14.839 θανάτους.

Ουγγαρία: Σε έκτακτη ανάγκη έως 8 Φεβρουαρίου

Η Ουγγαρία παρέτεινε έως τις 8 Φεβρουαρίου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει προκειμένου να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που υιοθετήθηκε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Οι περιορισμοί -- που προβλέπουν μεταξύ άλλων απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 έως τις 05:00, απαγόρευση συναθροίσεων και τηλεκπαίδευση για τα λύκεια και τα πανεπιστήμια -- θα αίρονταν στις 11 Δεκεμβρίου. Πλέον παρατάθηκαν για δύο μήνες.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων Covid- 19 παρουσιάζει άνοδο από τον Σεπτέμβριο, όμως μόλις στις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αποφάσισε να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς.

Περισσότερα από 4.200 νέα κρούσματα κορονοϊού και 99 θάνατοι καταγράφηκαν σήμερα, μικρή μείωση μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης με 9,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Αυτή τη στιγμή σχεδόν 7.500 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 581 σε αναπνευστήρα.

Συνολικά 3.380 άνθρωποι έχουν πεθάνει από covid-19 στην Ουγγαρία.

Ιταλία: Νέα μέτρα στήριξης

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι «η κυβέρνησή του ετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την οικονομική αυτή κρίση».

Εργαζόμαστε ήδη για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, τα νέα αυτά μέτρα στήριξης θα εγκριθούν πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο Κόντε. Αναγνώρισε επίσης ότι «υπάρχει εκτεταμένη κοινωνική, αλλά και ψυχολογική δυσαρέσκεια από μέρους πολλών πολιτών και επιχειρήσεων».

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, η κυβέρνηση της Ρώμης διέθεσε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από εθνικά κονδύλια, για την βοήθεια επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Απαντώντας, τέλος, σε περιφέρειες του Βορρά, όπως της Λομβαρδίας, οι οποίες ζητούν την άρση του τοπικού lockdown που τους επιβλήθηκε, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης υπογράμμισε ότι «πρέπει να περιοριστεί η διάδοση του ιού και είναι σημαντικό αυτό να πραγματοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΑFP
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή