Ο επεξεργαστής Microsoft Pluton φιλοδοξεί να φέρει πρόσθετη ασφάλεια στα Windows PCs

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 14:55
A- A A+
Η Microsoft ανακοίνωσε τον επεξεργαστή Pluton, ο οποίος θα συνοδεύει τον κύριο επεξεργαστή του κάθε νέου υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows 10 προσφέροντας πρόσθετη ασφάλεια στα δεδομένα του χρήστη.
 
Πιο αναλυτικά, ο Microsoft Pluton σχεδιάστηκε ώστε να βελτιώσει την προστασία απέναντι σε επιθέσεις ασφαλείας και να αποτρέπει την πιθανότητα τρίτοι να κλέβουν τα στοιχεία πρόσβασης των χρηστών και τα μέσα κρυπτογράφησης, μέσω εφαρμογών malware. Επιπλέον, το συγκεκριμένο chip θα είναι σε θέση να βοηθάει τα συστήματα να επανακάμπτουν μετά από παθογένειες (bugs) του λογισμικού. 
 
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα Trusted Platform Module (TPM) το οποίο θα είναι απομονωμένο από το υπόλοιπο σύστημα ώστε να βοηθά στην προστασία των μέσων κρυπτογράφησης από επιθέσεις. Το Pluton θα είναι εντελώς ανεξάρτητο από τους πυρήνες των επεξεργαστών της Intel, ωστόσο στην παρούσα φάση δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εμφανιστούν οι πρώτες CPU που θα συνοδεύονται από τον επεξεργαστή ασφαλείας της Microsoft. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει εκδόσεις του Pluton και για τους επεξεργαστές των AMD και Qualcomm. 
 
Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία έκανε γνωστό ότι το Pluton θα ενταχθεί στην διαδικασία τακτικών ενημερώσεων λογισμικού Windows Update, που υφίσταται για τα συστήματα με λειτουργικό σύστημα Windows 10. Το chip δηλαδή θα είναι μία αναβαθμίσιμη πλατφόρμα μέσω firmware που θα ενσωματώνει ασφάλεια end-to-end η οποία θα εκδίδεται και θα αναβαθμίζεται από την Microsoft. Οι αναβαθμίσεις του firmware θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία που ακολουθεί και η Azure Sphere Security Service για την διασύνδεση συσκευών Internet of Things. 
 
Άλλωστε, όπως τόνισε η Microsoft, η ανάπτυξη του Pluton βασίστηκε καταρχήν στο ενσωματωμένο hardware και software ασφαλείας της κονσόλας Xbox One με επεξεργαστές της AMD, που παρουσιάστηκε το 2013, αλλά και στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε για το Azure Sphere.
 
Τέλος, από την Microsoft τονίζεται ότι ο επεξεργαστής Pluton αποτελεί μία τεράστια τεχνολογική εξέλιξη σε σχέση με τα  Secured-Core Windows 10 Pcs που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία πέρυσι και αφορούσαν την αυξημένη ασφάλεια μόνο για συστήματα high-end φορητών υπολογιστών. 

Προτεινόμενα για εσάς