Επέτειος Πολυτεχνείου: Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 21:27
UPD:21:29
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η σημερινή μέρα στο κέντρο της Αθήνας και στις γύρω περιοχές σημαδεύτηκε από πολύ σοβαρά και βίαια επεισόδια με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, που ισχύει από προχθές το βράδυ. Σχεδόν οι περισσότεροι δρόμοι στο κέντρο έκλεισαν, όπως και γραμμές μετρό με εντολή της αστυνομίας.

Ειδικότερα, η ένταση ξεκίνησε το πρωί, όταν παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων, συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και την πλατεία Κλαυθμώνος. Η ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε πως ομάδα ατόμων κινήθηκε απειλητικά εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν σε ρηψη χημικών και βομβίδες κρότου-λάμψης, καθώς και σε πέντε προσαγωγές. Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους έκαναν λόγο για χρήση αλόγιστης βίας από τους αστυνομικούς. Στο σημείο έφτασε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Στα Προπύλαια, προκλήθηκε ένταση όταν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αρνήθηκε να διαλυθεί και οι αστυνομικοί επιστράτευσαν αύρες, οι οποίες με ρίψη νερού απώθησαν τους συγκεντρωμένους προς την Ομόνοια, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκ νέου χρήση και χημικών.

Η ένταση και τα επεισόδια εξαπλώθηκαν στους γύρω δρόμους του κέντρου, προς τον σταθμό Λαρίσης, ενώ έκλεισαν και οι κοντινοί σταθμοί του μετρό.

Επεισόδια στα Σεπόλια

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες, το απόγευμα, στα Σεπόλια έγιναν επεισόδια έξω από το ΑΤ Κολωνού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 50 άτομα συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν, καθώς στο ΑΤ είχε προσαχθεί διαδηλωτής.

Μάλιστα, στον Ευαγγελισμό με συμπτώματα εμφράγματος κατέληξε 55χρονος μετά την σύλληψη του γιου του. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεαρός συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στα Σεπόλια, γιατί πετούσε εναντίον τους πέτρες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι η σύλληψη έγινε μέσα στο χώρο της πολυκατοικίας που διαμένει.

Κατά την σύλληψη δημιουργήθηκε ένταση καθώς γείτονες αντέδρασαν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον νεαρό, ο οποίος οδηγήθηκε τελικά στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού.

Ενώ ο νεαρός είχε φύγει από το ΑΤ, στο αστυνομικό τμήμα έφτασε ο πατέρας του μαζί με την 22χρονη αδελφή του και δύο ακόμα άτομα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την σύλληψη.

Εκεί όμως, όπως λένε οι αστυνομικοί, δημιούργησαν επεισόδιο, γι' αυτό τους συνέλαβαν.

Την ώρα που περνούσαν χειροπέδες στον 55χρονο, ένιωσε αδιαθεσία από την ένταση, γι' αυτό διακομίστηκε επειγόντως στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος, ενώ η κόρη του και τα άλλα δύο άτομα μεταφέρθηκαν και αυτοί στη ΓΑΔΑ.

Μύδροι από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας την για καταστολή και αλόγιστη βία.

«Η κοινωνία φωνάζει για προστασία της ζωής και ΜΕΘ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταλαβαίνει μόνο από καταστολή και ΜΑΤ» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου.

Για «όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής» στο κέντρο της Αθήνας, έκανε λόγο το ΚΚΕ.

Το ΜέΡΑ25 μίλησε για «μνημείο αυταρχισμού και καταστολής, το οποίο συνιστά συνειδητή επιλογή του Πρωθυπουργού που προσπαθεί να «ορμπανοποιήσει» τη χώρα περιστέλλοντας πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Υπουργείο Προ.Πο.: Η Αστυνομία εφαρμόζει τον νόμο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση για τα σημερινά γεγονότα, τονίζοντας πως η Αστυνομία εφάρμοσε τον νόμο «χωρίς κανένα όργιο βίας».

«Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή