Επιβεβαιώνει η Γαλλία την ύπαρξη συμβολαίου με τη Λιβυή για αγορά πυραύλων

Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2007 17:13
A- A A+

Επιβεβαιώνει η γαλλική κυβέρνηση την ύπαρξη ενός σημαντικού συμβολαίου εξοπλισμών με τη Λιβύη για την προμήθεια γαλλικών αντιαρματικών πυραύλων.

Παράλληλα, οι Γάλλοι υπεύθυνοι επέμειναν ότι η απελευθέρωση των Βουλγάρων νοσοκόμων και του γιατρού, μετά από επίσκεψη στην Τρίπολη του προέδρου Σαρκοζί και παρουσιάστηκε ως διπλωματική επιτυχία από τη γαλλική προεδρία, δεν ήταν αποτέλεσμα προσφοράς ανταλλαγμάτων στην κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός ¶μυνας Ερβέ Μορέν η Λιβύη έχει υπογράψει «επιστολή πρόθεσης» για την αγορά γαλλικών πυραύλων Milan, οι οποίοι εξάγονται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Σύμφωνα με τον Μορέν, η πώληση αυτή είχε λάβει την κατ' αρχήν έγκριση γαλλικής διυπουργικής επιτροπής ήδη από το Φεβρουάριο του 2007 υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα και ο ευρωπαϊκός όμιλος αεροναυπηγικής EADS ανακοίνωσε ότι το συμβόλαιο αυτό για την προμήθεια πυραύλων Milan στη Λιβύη, το οποίο διαπραγματευόταν η θυγατρική της MBDA, οριστικοποιήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν 18 μήνες.

Η αποκάλυψη αυτήν την εβδομάδα της ύπαρξης εξοπλιστικού συμβολαίου με τη Λιβύη προκάλεσε έντονη κριτική από τη γαλλική αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και εξέφρασε την υποψία ότι η έκδοση των έξι στη Βουλγαρία ύστερα από τουλάχιστον 8 χρόνια στις λιβυκές φυλακές, ήταν αποτέλεσμα μυστικών «παραζαρεμάτων» με το Παρίσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή