Οι Αγώνες εκτοπίζουν 1,5 εκατ. Κινέζους

Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2007 19:35

A- A A+

Χωρίς νερό, ρεύμα και φυσικό αέριο έχουν μείνει οι κάτοικοι του Πεκίνου που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις περιοχές που προορίζονται για ολυμπιακές εγκαταστάσεις του 2008, ενώ συγχρόνως καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές ότι θα απολυθούν από τις δουλειές τους, αν δε φύγουν αμέσως και ζουν υπό τις συνεχείς απειλητικές περιπολίες αστυνομικών αυτοκινήτων με συμβατικές πινακίδες και σκούρα τζάμια στα παράθυρα.

Σύμφωνα με εκτίμηση που το Κέντρο για τα Δικαιώματα Στέγασης και Εξώσεων έκανε τον Ιούνιο, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου, περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι θα απομακρυνθούν από τις εστίες τους, μέχρι την έναρξη των αγώνων, και πολλοί από αυτούς παρά τη θέληση τους.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει υιοθετήσει ως «κρατούμενο συνείδησης» τον Γε Γκουοζού, ο οποίος φυλακίστηκε και βασανίστηκε επειδή οργάνωνε διαμαρτυρίες εναντίον των υποχρεωτικών εξώσεων.

Το τελευταίο κτήριο που εμπόδιζε την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο παλιό εμπορικό κέντρο του Πεκίνου, κατεδαφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά κάποιος είχε προλάβει να γράψει με μεγάλα άσπρα γράμματα «Ολυμπιακοί, μία ζωή πόνου».

Οι τελευταίοι διαμαρτυρόμενοι που επί τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστερούσαν την έναρξη της κατασκευής, είχαν απομακρυνθεί με αστυνομική επιχείρηση τον Απρίλιο. Πριν από την επιχείρηση απομακρύνθηκαν από την περιοχή οι ξένοι δημοσιογράφοι και οι αστυνομικοί ανέβηκαν στη στέγη του κτηρίου, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και κρατώντας γκλομπ.

Oι αποζημιώσεις για όσους απομακρύνονται έχουν οριστεί με τιμές του 2001 αλλά στο μεταξύ «οι τιμές της γης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη».

«Λένε ότι είναι οι Ολυμπιακοί του λαού αλλά μας έχουν φερθεί απάνθρωπα», δηλώνει ένας κάτοικος ο οποίος αρνείται να απομακρυνθεί διότι, όπως υποστηρίζει, τους πρότειναν να εγκατασταθούν πολύ μακριά, δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να ζήσει οπουδήποτε αλλού, θα είναι δύσκολο να πηγαίνει στη δουλειά. «Για μένα είναι ζήτημα επιβίωσης», λέει.

Στην αρχαιότητα γκρέμιζαν τα τείχη για να υποδεχτούν τους ολυμπιονίκες. Στο Πεκίνο, κάτω από τη λάμψη κρύβονται γκρεμίσματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή