Ολοκληρωμένη στρατηγική με τολμηρές κινήσεις

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 07:00
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Σε θέση άμυνας βρίσκονται τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη μπροστά στην επέλαση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δεν είναι εύκολο να υπάρξει, καθώς ακόμα δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια ποια θα είναι η ένταση και η έκταση του νέου αυτού κύματος.

Από τον γενικό αυτό κανόνα δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η Ελλάδα, καθώς εκ των πραγμάτων σε αυτή τη φάση το βάρος πέφτει στην  αντιμετώπιση της πανδημίας. Με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται καθημερινά και τα κρούσματα να παραμένουν ψηλά, αυτό που προέχει σε αυτή τη φάση είναι να αποδώσει το δεύτερο lockdown και σταδιακά να επιστρέψει η κανονικότητα. Ακόμα και στην οικονομία σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μέτρα άμεσης ανακούφισης, καθώς δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί με ποια ταχύτητα θα γίνει η επιστροφή στην ανάπτυξη. Με ορατό τον κίνδυνο lockdown ακορντεόν, οι αισιόδοξες προβλέψεις εγκαταλείπονται και ο προγραμματισμός για το 2021 χρειάζεται αναγκαστικά λίφτινγκ, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Τα θετικά μηνύματα στο πεδίο των εμβολίων αφήνουν να φανεί φως στην άκρη του τούνελ, ωστόσο μέχρι τότε ο δρόμος παραμένει στρωμένος με αγκάθια. Αδιαμφισβήτητα η στήριξη τόσο των επιχειρήσεων για να αποφευχθούν μαζικά λουκέτα όσο και των εργαζομένων που αγωνιούν να μη βρεθούν στην ανεργία αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, δεδομένο είναι πως οι επιπτώσεις της πανδημίας στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο θα έχουν μεγάλη διάρκεια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Τα έκτακτα μέτρα στήριξης είναι απαραίτητα, αλλά χρειάζεται παράλληλα ένα ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση του επιχειρείν, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, την ουσιαστική στήριξη ευαίσθητων τομέων όπως είναι η παιδεία και η υγεία και τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για δύσκολες μάχες που δεν μπορεί να κερδηθούν αν δεν υπάρξει μία ολοκληρωμένη στρατηγική με τολμηρές κινήσεις.

Άλλωστε, όπως και στο ποδόσφαιρο, έτσι και στην οικονομία η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση… 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή