Από την έντυπη έκδοση
Αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα καθώς και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε χθες η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει γενικώς τις συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα επί τέσσερις ημέρες εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου.
Την επαύριον της ανακοίνωσης των επικεφαλής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, ότι θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Πολυτεχνείο με μάσκες και μέτρα ασφαλείας, o αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε απαγόρευση κάθε συνάθροισης άνω των τριών ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσουν και τα κόμματα που είχαν ταχθεί κατά της διενέργειας πορείας προς το Πολυτεχνείο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα έρθει σε επαφή σήμερα με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Την απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη τη χώρα στηλίτευσαν επίσης το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25 αλλά και η Ελληνική Λύση, που δήλωσε ότι τέτοιες αποφάσεις είχαν ληφθεί στην Ελλάδα μόνον επί δικτατορίας. Αργά χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 συνυπέγραψαν μαζί με άλλους φορείς κοινή δήλωση με την οποία ζητούν την απόσυρση της «αυταρχικής και αντισυνταγματικής», όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. για γενική απαγόρευση συνάθροισης άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα. Στη δήλωσή τους επισημαίνουν ότι η απόφαση «πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης», χωρίς να μπορεί «σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας». «Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση» καταλήγουν τα τρία κόμματα στην κοινή ανακοίνωσή τους.
Ηχηρή παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας αντισυνταγματική και ζήτησε από την κυβέρνηση να την ανακαλέσει άμεσα. «Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του κράτους δικαίου» ανέφεραν οι δικαστές και εισαγγελείς.