Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο: Νικητές και χαμένοι

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 07:06
UPD:07:09
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

 Την ήττα του στις προεδρικές εκλογές αναγνώρισε δημόσια για πρώτη φορά χθες ο Αμερικανός  πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο για άλλη μία φορά ότι η διαδικασία ήταν «νοθευμένη».

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ επικρατώντας σε κρίσιμες πολιτείες τις οποίες ο Ρεπουμπλικανικός αντίπαλός του είχε κερδίσει το 2016. Ο Μπάιντεν επικράτησε με περισσότερες από 5,5 εκατομμύρια ψήφους ή 3,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Την Παρασκευή μάλιστα ο Μπάιντεν επικράτησε σε μία ακόμη πολιτεία-κλειδί, την Αριζόνα, όπως εκτίμησε η Edison Research. Η νίκη του Μπάιντεν στην πολιτεία αυτή σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 290 εκλέκτορες στο σώμα που αναδεικνύει τον νικητή των εκλογών, και άρα πολύ περισσότερες από τις 270 ψήφους που χρειαζόταν.

Είτε το αποδέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ είτε όχι, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η αλλαγή σκυτάλης στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν σημαίνει μόνο απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείνει τον τόνο στα πολιτικά θέματα παγκοσμίως επηρεάζοντας τον τρόπο που κινούνται όλες οι υπόλοιπες χώρες. Την ίδια ώρα, τα περισσότερα κράτη επιθυμούν να διατηρούν καλές σχέσεις με την πιο ισχυρή χώρα του κόσμου.

Ακόμα και ο ανορθόδοξος και πολιτικά ακραίος Τραμπ είχε, ωστόσο, το κοινό του, τους ακόλουθούς και ομοϊδεάτες του ηγέτες ανά τον κόσμο. Εκείνος μας σύστησε τα «fake news» και από εκείνο ξεσήκωσαν τη φράση ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνουν οι Financial Times. Η κριτική επίσης στις φιλελεύθερες ελίτ διαδόθηκε στα χρόνια του Τραμπ, υιοθετώντας την υποστηρικτές του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι όπως και οι υποστηρικτές του Brexit στη Βρετανία.

Την ώρα όμως που οι λαϊκιστές ηγέτες ανά τον κόσμο προσπαθούν να προσαρμοστούν στην επερχόμενη προεδρία του Τζο Μπάιντεν, πολλοί φιλελεύθεροι πολιτικοί θα ανακουφιστούν με την αλλαγή του ενοίκου του Λευκού Οίκου, τονίζουν οι FT. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, για παράδειγμα, είχε δύσκολες σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το ίδιο και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούσαν επίσης ότι μια δεύτερη προεδρία του Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ, επιχειρώντας παράλληλα να υπονομεύσουν την ΕΕ. Την ώρα όμως που Βρυξέλλες και Βερολίνο θα χαμογελούν με την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, οι αντιδράσεις στην Ασία θα είναι πιο περίπλοκες. Παρόλο που ο Τραμπ αποδείχτηκε συχνά άστατος και υβριστικός απέναντι σε αρκετές ασιατικές χώρες, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ταϊβάν εκτίμησαν την σκληρή του στάση απέναντι στην Κίνα, και ενδεχομένως ανησυχούν για την στάση του Μπάιντεν απέναντι στον «δράκο».

Ποιο κερδίζουν και ποιοι χάνουν επομένως από την νίκη του Τζον Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές;

Χαμένοι: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Τούρκος πρέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Νικητές: Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες.

Σε στάση αναμονής: Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή