ΗΠΑ: Εκκλήσεις της ομάδας Μπάιντεν για νέο οικονομικό πακέτο και μετριασμό της πανδημίας

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 18:48
UPD:18:55
Reuters/Larry Downing
A- A A+

Ο ανώτερος βοηθός του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Ρον Κλάιν, απηύθυνε την Κυριακή έκκληση προς το Κογκρέσο να περάσει το δικομματικό πακέτο οικονομική στήριξης, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφει διαδοχικά ρεκόρ υποβάλλοντας σε πίεση τα νοσοκομεία σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα ζήτησε άμεση δράση για να επιτρέψει στην ομάδα του να συντονιστεί με την απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ.

Άλλοι κορυφαίοι σύμβουλοι του Μπάιντεν τόνισαν επίσης την ανάγκη να ελεγχθεί η επιδημία τώρα, ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και προειδοποιώντας ότι τα τοπικά συστήματα υγείας βρίσκονται σε οριακό σημείο.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο», δήλωσε ο Δρ. Μάικλ Όστερχολμ, μέλος του συμβουλίου για τον κορωνοϊό του Μπάιντεν και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στην εκπομπή «Meet the Press» στο NBC.

Εκτός αν ληφθούν μέτρα τώρα, «θα δούμε αυτούς τους αριθμούς να αυξάνονται σημαντικά», προειδοποίησε ο Όστερχολμ. «Το μέλλον μας είναι στα χέρια μας, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις εβδομάδες».

Τα νέα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο σημειώνουν καθημερινά ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, υπερδιπλασιάζοντας τους ημερήσιους αριθμούς που καταγράφηκαν κατά το προηγούμενο αποκορύφωμα στις ΗΠΑ, στα μέσα Ιουλίου. Τα συνολικά κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας πλησιάζουν τα 11 εκατομμύρια, με 245.581 θανάτους, τους περισσότερους στον κόσμο. Ο αριθμός των ασθενών στα αμερικανικά νοσοκομεία έχει επίσης φθάσει σε υψηλό ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες.

Ο Κλάιν, επικείμενος επικεφαλής του Λευκού Οίκου του Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει επειγόντως να προσφέρουν πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, δεδομένων των νέους περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε πολλές πολιτείες με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας δικομματικής δράσης μετά τις εκλογές», δήλωσε ο Κλάιν στο NBC σε ξεχωριστή συνέντευξη.

Όπως ανάφερε ο Μπάιντεν μίλησε με τους ηγέτες του Κογκρέσου, τους Δημοκρατικούς ηγέτες Νάνσι Πέλοσι και Τσακ Σούμερ, για περισσότερη βοήθεια, όχι όμως με τον ηγέτη της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος μέχρι στιγμής αρνείται να αναγνωρίσει δημόσια τον Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο.

Ο Κλάιν πρόσθεσε ότι η ομάδα του Μπάιντεν σχεδιάζει να συναντηθεί με την Pfizer, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε θετικά αρχικά στοιχεία για το πειραματικό εμβόλιό της, αλλά εξακολουθεί να περιμένει την άδεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να ξεκινήσει επίσημα τις προσπάθειες παραγωγής.

Πηγή: Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή