ΥΠ.ΠΟ: Πρόγγραμμα στήριξης Νεοελληνικών σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2007 12:36
A- A A+

Νέες δράσεις αναπτύσσει τo υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος για την στήριξη νεοελληνικών σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια. Το πρόγραμμα αφορά περί τις 180 ακαδημαϊκές μονάδες στην Ευρώπη, Βόρεια και Νότιο Αμερική, Αυστραλία, Ασία και Αφρική. Όπως σημειώνεται, ιδιαίτερη ανάπτυξη των ελληνικών σπουδών παρατηρείται σε πανεπιστήμια της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας όπως και των Η.Π.Α και της Αυστραλίας.

Σε εφαρμογή του προγράμματος, το ΥΠ.ΠΟ. επέδωσε επιταγή ποσού 135.000 δολαρίων Η.Π.Α στο Πανεπιστήμιο του Maryland, η οποία αντιπροσωπεύει την τρίτη και τελευταία δόση της χρηματοδότησης του ΥΠ.ΠΟ για την δημιουργία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.

Επίσης το ΥΠ.ΠΟ είχε συνεισφέρει οικονομικά για την ίδρυση της Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Washington σε συνεργασία με το ενδιαφερόμενο πανεπιστήμιο και με επιφανείς Έλληνες.

Αντίστοιχα προγράμματα έχουν εφαρμοσθεί και σε πανεπιστήμια της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου.

Επιπρόσθετα το ΥΠ.ΠΟ διοργανώνει σεμινάρια εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού, το οποίο παρακολουθούν ως υπότροφοι του ΥΠ.ΠΟ, οι σπουδαστές ελληνικών τμημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς άξονες :

- Την οικονομική και επιστημονική συνδρομή εδρών και τμημάτων Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών για συγκεκριμένο σκοπό όπως είναι οι εκδόσεις, η οργάνωση συνεδρίων ή διαλέξεων, η δημιουργία ή ο εμπλουτισμός βιβλιοθηκών

- Τη διατήρηση, όπου κρίνεται σκόπιμο, εδρών η τμημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος που κινδυνεύουν να καταργηθούν για μη-ακαδημαϊκούς λόγους.

- Την οικονομική ενίσχυση για την δημιουργία νέων ακαδημαϊκών μονάδων, εφόσον η σχετική πρόταση υποβάλλεται από τα ενδιαφερόμενα πανεπιστήμια τα οποία καλύπτουν το βασικό ποσοστό της χρηματοδότησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή