Σουηδία: Νέο φονικό κύμα της πανδημίας- Ίδια στρατηγική

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 22:38
UPD:22:47
via REUTERS/TT NEWS AGENCY
A- A A+

«Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι» δηλώνει ο επικεφαλής των Λοιμωξιολόγων της Σουηδίας Anders Tegnell στο Reuters, την ώρα που η χώρα, το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 5.990 νέα κρούσματα της Covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας της χώρας. 

Το σκανδιναβικό έθνος των 10 εκατομμυρίων πολιτών, του οποίου η  «ήπια»  προσέγγιση για την καταπολέμηση του ιού έχει τραβήξει την προσοχή παγκοσμίως - και σκληρή εγχώρια κριτική από ορισμένους -  αυτήν την στιγμή είναι αντιμέτωπο με το δεύτερο κύμα της επίθεσης του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 6000 ανθρώπους,

 Η στρατηγική, ωστόσο, δεν θα αλλάξει.

«Όχι, θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι. επιμένει ο Tegnell. Έτσι δουλεύουμε στη Σουηδία. Οι πολίτες δείχνουν μεγάλη κατανόηση και γι αυτό τηρούν όλους τους κανόνες» 

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, η Σουηδία έχει κρατήσει ανοιχτά σχολεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις καθ'  όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Απο την άλλη έχει δώσει βάση στην ατομική υπευθυνότητα των πολιτών για την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και της καλής υγιεινής. Επίσης προώθησε την τηλεργασία  και  την αποφυγή της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών  

 Η προσέγγιση του Tegnell έχει προσελκύσει  πολλούς «θαυμαστές».  Νεαροί Σουηδοί έχουν  τατουάζ με το πρόσωπό του ενώ  κυκλοφορούν μπλουζάκια με το σύνθημα: «Εμπιστευόμαστε τον Tegnell» 

Δεν συμφωνούν όλοι, ωστόσο. Ο λοιμωξιολόγος έχει λάβει ακόμη και επιστολές με απειλές θανάτου από ανθρώπους που τον κατηγορούν ότι ακολουθεί μια απερίσκεπτη πολιτική

«Παρακάμψτε τον»

 Σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Aftonbladet την Παρασκευή, 27 Σουηδοί επιστήμονες και γιατροί προειδοποίησαν ότι οι ΜΕΘ σύντομα θα καλυφθούν και κάλεσαν την κυβέρνηση  να παρακάμψουν την Υπηρεσία Υγείας και να θέσουν αυστηρότερους περιορισμούς.

 Ο Tegnell πάντως επιμένει: «Οι περισσότερες χώρες τώρα ακολουθούν το παράδειγμά μας. Σχεδόν κανείς δεν κλείνει σχολεία τώρα, για παράδειγμα » είπε.

«Έχουμε πάντως μάθει πολλά (από άλλους), όπως να κάνουμε στοχευμένες προτάσεις για διαφορετικές περιοχές».

Η Σουηδία είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν προτείνει και δεν απαιτεί μάσκες εκτός από τα νοσοκομεία . Ο Tegnell είπε ότι δεν είχε ακόμη δει καμία καλή μελέτη για τις μάσκες, παρά τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων και πολλών άλλων φορέων υγείας. «Είναι συναρπαστικό πόσο λίγες μελέτες υπάρχουν σε αυτό», είπε. «Και αν κοιτάξεις τις χώρες με αυστηρούς κανόνες για τη χρήση μάσκας, είναι εύκολο να δεις ότι δεν τα πήγαν καλά».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή