Το Πεκίνο συνεχάρη μία εβδομάδα μετά τον Μπάιντεν, «αλλά»...

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 16:17
UPD:16:20
REUTERS/JASON LEE

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έχει ακόμη συγχαρεί προσωπικά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

A- A A+

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, το Πεκίνο συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του.

«Σεβόμαστε την επιλογή του αμερικανικού λαού. Απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας στον κ. Μπάιντεν και στην κα. Χάρις», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γουενμπίν.

Μέχρι αυτό το σημείο, η κινεζική κυβέρνηση είχε επιμείνει, λέγοντας μόνο ότι «είχε παρατηρήσει ότι ο κ. Μπάιντεν είχε κηρυχθεί νικητής».

Αφού έδωσε τα συγχαρητήρια την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών προσέθεσε: «Κατανοούμε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών των ΗΠΑ θα καθοριστούν σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες των ΗΠΑ».

Η σχέση Κίνας-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο πλευρές και τον ευρύτερο κόσμο. Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω του εμπορικού πολέμου, της κατασκοπείας και της πανδημίας.

Η καθυστερημένη αντίδραση της Κίνας τροφοδοτεί την ιδέα ότι το Πεκίνο πόνταρε σε επανεκλογή του Τραμπ, ο οποίος θεωρείται, στην Κίνα (και όχι μόνο), ότι αποδυνάμωσε την χώρα του και την Δύση, παρά το γεγονός ότι συνέβαλε στην επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων εξαπολύοντας τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς μπορεί να φοβάται ότι με τον Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία θα αυξηθούν οι πιέσεις προς το Πεκίνο για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έχει ακόμη συγχαρεί προσωπικά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ & BBC.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή