Χιλιάδες συλλήψεις στη Ζιμπάμπουε για παραβίαση του νόμου περί ελεγχόμενων τιμών

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2007 19:33
A- A A+

Να συμμορφωθούν με το πάγωμα των τιμών που έχει διατάξει ζήτησε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, από τους καταστηματάρχες της χώρας, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί περισσότερα από 7.000 άτομα επειδή παραβιάζουν το νέο νόμο.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Όλιβερ Μαντιπάκα, είπε στην εφημερίδα The Herald ότι σχεδόν 7.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες για κερδοσκοπία, για απόκρυψη βασικών ειδών και επειδή δεν είχαν αναρτημένες τιμές στα προϊόντα τους.

Η κυβέρνηση του Μουγκάμπε, αψηφώντας τις επικρίσεις που δέχεται από τη Δύση και για να αντεπεξέλθει στις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και συνάλλαγμα, διέταξε τα καταστήματα να μειώσουν τις τιμές του ψωμιού, του γάλακτος και άλλων ειδών στα επίπεδα όπου βρίσκονταν στα μέσα Ιουνίου. Ο πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε κυμαίνεται στο 5.000%.

Ωστόσο, μετά τη λήψη αυτής της απόφασης, τα μαγαζιά σταμάτησαν τον εφοδιασμό σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι της χώρας την εγκαταλείπουν και κατευθύνονται στη Νότια Αφρική αναζητώντας εργασία και φαγητό. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας στη Ζιμπάμπουε φτάνει το 80%.

Ο Μουγκάμπε στο μεταξύ συνέστησε μια ειδική μονάδα αποτελούμενη από αστυνομικούς, στρατιώτες, δημοσίους υπαλλήλους και μέλη των μυστικών υπηρεσιών, η οποία ανέλαβε να επιβάλει το νόμο περί ελεγχόμενων τιμών.

Σύμφωνα με τον Μαντιπάκα, από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έχει ήδη συγκεντρωθεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια Ζιμπάμπουε (περίπου 67 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κατά την επίσημη ισοτιμία αλλά μόνο 5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στη μαύρη αγορά).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή