Μιγαδικές εκδοχές

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 09:16
EPA/ETIENNE LAURENT

Βαν Τζόουνς

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Σκηνή πρώτη. Το βράδυ του Σαββάτου είδαμε στο CNN έναν πολιτικό σχολιαστή, τον Βαν Τζόουνς, να αδυνατεί να συγκρατήσει τους λυγμούς του για «τη νέα μέρα που ξημερώνει», καθώς «από σήμερα είναι πιο εύκολο να είσαι γονιός», «μουσουλμάνος», «μετανάστης».

Δεν είχαν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από τότε που ο Αφροαμερικανός δικηγόρος και πρώην σύμβουλος του Ομπάμα είχε πει ότι «ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει καλά πράγματα για τη μαύρη κοινότητα» και πως «υπάρχει μια πλευρά του για την οποία δεν λαμβάνει αρκετά εύσημα». Τι είχε κάνει ο ένοικος του Λευκού Οίκου; Είχε υπογράψει νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της αστυνομίας, στη σύνταξη του οποίου είχε συνεργαστεί και ο Τζόουνς.

Κανείς δεν λέει ότι είναι μεμπτό, έτσι δουλεύει το σύστημα εξουσίας στις ΗΠΑ, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα προτού λιώσουμε στο συναισθηματικό.

Σκηνή δεύτερη. Στη Γερμανία πάνω από 300.000 μαθητές και μαθήτριες έχουν μπει σε καραντίνα, όπως και περίπου 30.000 διδάσκοντες. Οι γονείς δεν αποκλείουν μερικό ή γενικό lockdown στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί ζητούν μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στο μισό, οι τοπικοί υπουργοί Παιδείας εμμένουν στα ανοιχτά σχολεία, επικαλούμενοι και μελέτες ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα κρούσματα.

Τον λόγο έχουν οι ειδικοί. Ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν εξηγεί ότι πολλές έρευνες για την εξάπλωση στα σχολεία έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, όταν είχαν κλείσει και παραπέμπει σε άλλες -για αντισώματα- οι οποίες δείχνουν ότι υπήρξαν πολλά κρούσματα σε παιδιά, τα οποία ωστόσο παρέμειναν στην αφάνεια. Άρα; «Ενισχύεται η εντύπωση ότι οι μαθητές μεταδίδουν τον ιό, όπως και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες».

Εντύπωση. Παραμένουμε σε εγρήγορση. Διευκρίνιση: Προφανώς όλοι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Σκηνή τρίτη. Κύπριος ιεράρχης, ανήμερα του «Όχι», κρατώντας στα χέρια ένα τεύχος του Αστερίξ, αποκαλύπτει ότι μας προετοίμαζαν για τον κορονοϊό και τις μάσκες. «Είναι μια απόδειξη ότι δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι». Ποια είναι αυτή; «Ο Αστερίξ και ο Υπεριταλικός» του 2017, όπου οι δύο Γαλάτες έχουν ως αντίπαλο τον μυστηριώδη μασκοφόρο Coronavirus.

Μα, ο όρος δεν είναι σημερινός, κορονοϊοί υπάρχουν πολλοί. Είναι μεγάλο σόι και έχουν σηκώσει μπόι.

Τρεις σκηνές, μιγαδικές ή μισοφωτισμένες εκδοχές σε πονεμένες εποχές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή