Μια μεγάλη αλυσίδα λαθών

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 07:00
REUTERS/FLAVIO LO SCALZO
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις των μέχρι τώρα δύο κυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι πολύ μεγάλες και θα απαιτηθούν τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν, χωρίς να υπάρχει καμία βεβαιότητα για το αποτέλεσμα. Αναφορικά με το πολιτικό σκέλος, διαχρονικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φέρουν καίρια ευθύνη για τα όσα έκαναν ή μάλλον δεν έκαναν τα τελευταία χρόνια και αυτό θα το βρουν μπροστά τους. Στον τομέα της υγείας έγιναν οι μεγαλύτερες περικοπές δημόσιων δαπανών από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μέχρι πριν από την πανδημία. Όταν περιορίζεις συνεχώς τις δαπάνες είναι λογικό εν μέσω πανδημίας να ψάχνεις για… κρεβάτια στην εντατική. Όταν περιορίζεις τις δαπάνες είναι λογικό την κρίσιμη στιγμή να μετράς το νοσηλευτικό προσωπικό και να μη φτάνει… Σε κάποιες χώρες του Βορρά οι γιατροί ελλείψει υποδομής την κρίσιμη ώρα βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φρικτό δίλημμα να κάνουν επιλογή μεταξύ των βαριά ασθενών για το ποιον θα σώσουν.

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ήταν κάτι απρόβλεπτο, γιατί υπήρχαν τοπικές πανδημίες στην Ασία και την Αφρική τα τελευταία χρόνια και σε εποχή παγκοσμιοποίησης ήταν θέμα χρόνου να έρθει το πρόβλημα και στην Ευρώπη.

Το δεύτερο λάθος των κυβερνήσεων έγινε μεταξύ των δύο κυμάτων της πανδημίας. Το δεύτερο κύμα είναι πιο σφοδρό εξαιτίας της χαλάρωσης του καλοκαιριού, την οποία επέτρεψαν αίροντας τους πολλούς περιορισμούς στα ταξίδια γιατί υπέθεσαν πως τα χειρότερα ήταν πίσω μας.

Οι πολιτικοί έκαναν και συλλογικό λάθος σε επίπεδο Ε.Ε. γιατί προτίμησαν στη διάρκεια της κρίσης να λειτουργήσουν στη λογική ο καθένας μόνος του. Εάν είχαν συντονιστεί ως ενιαίο μπλοκ, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα γιατί θα εφάρμοζαν τις βέλτιστες πρακτικές και δεν θα έχαναν χρόνο ψάχνοντας.

Το έκαναν εκ των υστέρων και το πόσο σωστή είναι η συλλογική προσέγγιση φάνηκε τις τελευταίες βδομάδες με την ευκολία που η Κομισιόν διαπραγματεύθηκε και εξασφάλισε μελλοντικά εμβόλια με πολλές πολυεθνικές του φαρμακευτικού κλάδου. Φάνηκε επίσης με την ευκολία που εξασφάλισε ιατρικό εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας.

Στον οικονομικό τομέα, η Κομισιόν αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις. Οι προπομποί δείκτες της απασχόλησης προκαλούν μεγάλη ανησυχία, οι απώλειες φαίνονται πολύ μεγάλες στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι. Τα χειρότερα σε σχέση με την οικονομία είναι μπροστά μας, ενώ δεν ξέρουμε αν το ίδιο ισχύει και σε σχέση με την πανδημία…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή