Εως το τέλος του 2015 θα έχει κατασκευαστεί ο πρώτος σταθμός πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας (ΤΑΕΚ), Οκάι Τσακίρογλου, που εξήρε τη συμβολή αυτών των σταθμών στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, και υποβάθμισε τον κίνδυνο ατυχημάτων. «Υπάρχουν 436 σταθμοί πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Το μοναδικό ατύχημα ήταν στο Τσέρνομπιλ», είπε στις 10 Μαϊου 2007.
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη για την κατασκευή πυρηνικού κέντρου παραγωγής ενέργειας, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Χιλμί Γκιουλέρ. Και το Ισραήλ εξετάζει σοβαρά αυτήν την ιδέα. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου επαναφέρουν την πυρηνική παράμετρο στο ενεργειακό μίγμα.
Με 152 αντιδραστήρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σήµερα στην Ευρώπη. Η Γαλλία παράγει το 77% του ηλεκτρισμού της με πυρηνική ενέργεια. Η Αυστρία, η Ιταλία και η Ελλάδα δεν έχουν πυρηνικά εργοστάσια. Η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία έχουν αποφασίσει να μην κτίσουν προς το παρόν καινούργιες εγκαταστάσεις, αν και η καγκελάριος Μέρκελ στις αρχές Ιουλίου προετοίμασε μακροπρόθεσμα την κοινή γνώμη για την στροφή προς την πυρηνική ενέργεια.
Η Γαλλία και η Φινλανδία βρίσκονται στον αντίποδα. Οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Σουηδία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβακία, το Ηνωµένο Βασίλειο, η Βουλγαρία και η Ρουµανία ξεκίνησαν διάλογο σχετικά µε την πυρηνική τους πολιτική. Η πυρηνική ενέργεια από την άποψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι «καθαρή» ενέργεια, με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται σωστή διαχείριση των αποβλήτων, λένε οι υπέρμαχοί της, που προτείνουν την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων ως λύση στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών. Ενώ το πετρέλαιο εκπέμπει 750 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά γιγαβατώρα, οι αντίστοιχοι αριθμοί για το φυσικό αέριο είναι 500, τα πυρηνικά καύσιμα 8.7.
Οι επικριτές αντιτάσσουν ότι το σύνολο όλων των βοηθητικών μονάδων μαζί με τον αντιδραστήρα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα ένα ικανό ποσό θερμότητας, άρα συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Στους κόλπους των θιασωτών της πυρηνικής ενέργειας, υπάρχουν δύο τάσεις. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας από σχάση. Οι ειδικοί ωστόσο λένε ότι η επιστήμη δεν έχει να μάθει, ούτε να προσφέρει πια στην τεχνολογία της σχάσης.
Κάποιοι άλλοι έχουν στρέψει όλες τους τις ελπίδες στην ενέργεια από σύντηξη. Μια ενέργεια που θα παράγεται στη Γη με την ίδια διαδικασία παραγωγής από τα αστέρια. Πιστεύουν ότι έτσι είναι πιθανό να βρεθούν τρόποι για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που επιφέρει η πυρηνική ενέργεια για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Στην σύντηξη δεν μπορεί ένα ατύχημα να εξελιχθεί με τη μορφή της έκρηξης και δεν υπάρχει περιορισμός πρώτης ύλης, γιατί το υδρογόνο υπάρχει στο νερό. Το αγκάθι εδώ είναι τεχνικό. Σήμερα, έχουν πετύχει σύντηξη για 3 δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με τη σχάση που πραγματοποιείται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.
Σήμερα, λειτουργούν για ηλεκτροπαραγωγή 436 αντιδραστήρες. Σε 10 χρόνια οι μισοί θα έχουν γεράσει. Μήπως γι' αυτό ψάχνουν επιχειρήματα για να κατασκευάσουν νέους;
Ωστόσο, ποιος μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τον αριθμό των πυρηνικών ατυχημάτων;
Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από πυρηνικά δεν δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα και δεν αφήνει μια εξαιρετικά τοξική κληρονομιά;
Εχουμε εξαντλήσει τις άλλες εναλλακτικές για να εισέλθουμε στους σκοτεινούς διαδρόμους των πυρηνικών;
Μερικές τεχνολογίες είναι από την ίδια τους την φύση ρητά πολιτικές.
Κ.Τ.