«Πρεμιέρα» εν μέσω πανδημίας για το PlayStation 5

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 12:42
UPD:12:58
REUTERS/ISSEI KATO
A- A A+

Το PlayStation 5 της Sony λανσαρίστηκε σε κύριες αγορές την Πέμπτη, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον στον κόσμο του gaming, ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, οι πωλήσεις της πρώτης ημέρας περιορίστηκαν σε παραλαβές κατόπιν προπαραγγελιών λόγω της πανδημίας Covid-19, η οποία με τη σειρά της έχει προκαλέσει «έκρηξη» της ζήτησης στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών.

Η Sony κατέστησε τις αγορές κατά το λανσάρισμα διαθέσιμες μόνο online για να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, καλώντας τους καταναλωτές να «παραμείνουν ασφαλείς, στα σπίτια τους και να βάλουν τις παραγγελίες τους online».

Η επόμενης γενιάς κονσόλα, που πωλείται στα 500 δολάρια, ή στα 400 χωρίς disk-drive, έγινε sold out σε μεγάλες ιστοσελίδες λιανικής στην Ιαπωνία- κάποιες εκ των οποίων έκαναν λοταρίες για τη διανομή του στοκ τους. Στην κορυφαία πλατφόρμα «παζαριών» της Ιαπωνίας, Mercari, οι κονσόλες πωλούνταν για πάνω από 900 δολάρια.

Η ζήτηση για το PS5, που παρέχει εξελιγμένα γραφικά, μικρότερους χρόνους loading και νέο χειριστήριο με ενισχυμένο feedback, ήταν ήδη ισχυρή, ωστόσο έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας, η οποία έχει μεν τραβήξει ακόμα περισσότερους καταναλωτές στο gaming, μα έχει επιβαρύνει τις αλυσίδες των προμηθευτών. Αναλυτές προβλέπουν πως οι ελλείψεις κονσολών σε Sony και Microsoft- η οποία λάνσαρε τα νέα της Xbox την Τρίτη- θα συνεχιστούν ως το 2021.

Όπως είπε στο Newsbeat του BBC Radio 1 ο Τζιμ Ράιαν, επικεφαλής του PlayStation, η μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά είναι το «sensory engagement»- ενώ αναφερόμενος στην πανδημία είπε ότι «είναι με διαφορά το πιο ασυνήθιστο από όλα τα λανσαρίσματα που έχουμε κάνει ποτέ».

Όσον αφορά στις δυνατότητες της νέας συσκευής, είπε πως «έχει μεγαλύτερη “ιπποδύναμη” και τρέχει γρηγορότερα, με καλύτερα γραφικά. Μα η διαφορά πάει ακόμα παραπέρα».

Μιλώντας για τα νέα χειριστήρια, τόνισε πως θα αλλάξουν σημαντικά το παιχνίδι: «Παίρνεις ένα από αυτά τα χειριστήρια στα χέρια σου για να νιώσεις στα αλήθεια τη δράση του να τραβάς ένα τόξο ή να αφήνεις να φύγει ένα βέλος ή να πυροβολείς με ένα όπλο».

«Είναι κάτι που οι άνθρωποι έκαναν για χρόνια. Αλλά εδώ παίρνουμε κάτι που είχε γίνει μάλλον συνηθισμένο και προσθέτουμε ένα νέο επίπεδο νοήματος και εμπειρίας» πρόσθεσε.

Αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν ερωτήματα για την έλλειψη μεγάλων «blockbuster» τίτλων την ημέρα του λανσαρίσματος, δεδομένου πως τα μεγάλα «hits» ήταν για πολλούς ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του προκατόχου, PS4, έναντι του ανταγωνισμού. Ωστόσο ο Ράιαν διαβεβαίωσε πως «θα υπάρχει κάτι για όλους», και τόνισε πως δεκάδες δημοφιλή παιχνίδια του PS4- μεταξύ των οποίων και τα 100 πιο πολυπαιγμένα, θα δουλεύουν στο PS5. Όσον αφορά σε μελλοντικές κυκλοφορίες, είπε νέα παιχνίδια θα έρθουν στο κοντινό μέλλον.

Οι πρώτες παραλαβές στην Ελλάδα αναμένονται στις 19 Νοεμβρίου.

 

Προτεινόμενα για εσάς