Μπροστά στη χειρότερη μεταναστευτική κρίση από το 2006 τα Κανάρια

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 19:53
UPD:19:55
REUTERS/BORJA SUAREZ
A- A A+

Τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση από το 2006 αντιμετωπίζουν τα Κανάρια Νησιά, καθώς από το Σάββατο έως τη Δευτέρα, έφτασαν 2.500 άτομα από την Αφρική.

Επί του παρόντος είναι γεμάτα στο προσωρινό στρατόπεδο αποβάθρας Αργινεγίν, στη Γκραν Κανάρια.

Για δεκατέσσερα χρόνια δεν ξανασημειωθεί άφιξη 1.000 μεταναστών την ημέρα, όπως συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο, μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα στα Κανάρια Νησιά, έφτασαν σχεδόν 1.400 άτομα, ο υψηλότερος αριθμός στην ιστορία. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 11.409 άτομα αποβιβάστικαν στις Καναρίους Νήσους, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 665% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν 1.933 μετανάστες έφτασαν διά θαλάσσης.

«Βρισκόμαστε στην πιο έντονη  στιγμή αυτής της μεταναστευτικής ροής, πρέπει να δούμε πόσο καιρό θα διαρκέσει», εξηγεί ο Τσέμα Σαντάνα, εκπρόσωπος της Ισπανικής Επιτροπής για τη Βοήθεια Προσφύγων (CEAR) στο RTVE, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για τον Σαντάνα, η πανδημία του κορωναϊού είναι πίσω από αυτήν την εκθετική αύξηση των αποχωρήσεων των μεταναστών: «έρχονται άνθρωποι από το Μάλι και περισσότερο από χώρες με σχετικά εύθραυστη οικονομία όπως η Σενεγάλη ή το Μαρόκο», λέει.

Την Τρίτη έφτασαν αρκετά πλοία με πάνω από 200 άτομα στο καθένα, γεγονός που τονίζει περαιτέρω την επισφαλή κατάσταση των κέντρων υποδοχής, που είναι ήδη κατακλυσμένα.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι η κατάσταση είναι μη βιώσιμη. Μέχρι στιγμής, 2.079 άτομα περίμεναν σε αυτήν την προβλήτα να παραπεμφθούν σε άλλα κέντρα ανθρωπιστικής υποδοχής ή να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Οι ΜΚΟ ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και οι πρόσφυγες να αντιμετωπιστούν «με αξιοπρέπεια». Ο υπουργός Γκράντε Μαλάσκα διαβεβαίωσε πως το στρατόπεδο «θα αδειάσει σε μερικές εβδομάδες».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τo  RTVE.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή