Ο M1 είναι ο πρώτος επεξεργαστής που σχεδίασε η Apple για υπολογιστές Mac

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 12:26
UPD:12:33
A- A A+
Μετά από προσμονή αρκετών ετών και μετά τις πρώτες ανακοινώσεις κατά την διάρκεια του συνεδρίου WWDC 2020, η Apple προχώρησε χθες στα αποκαλυπτήρια του πρώτου της ARM-based επεξεργαστή για υπολογιστές Mac. 
 
O Apple M1 είναι ένα system-on-a-chip (SoC) κατασκευασμένο με την αρχιτεκτονική των 5nm στο οποίο περιέχονται συνολικά οκτώ πυρήνες επεξεργασίας (CPU). Σύμφωνα με την εταιρεία ο νέος επεξεργαστής επιτυγχάνει υψηλότερες επιδόσεις σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας και συγχρόνως μπορεί να ενσωματώσει έως και 8 πυρήνες επεξεργασίας γραφικών (GPU). Οι πυρήνες CPU του M1 χωρίζονται σε έως και τέσσερις πυρήνες υψηλής επίδοσης και τέσσερις χαμηλότερων επιδόσεων. Σύμφωνα με την Apple, οι πρώτοι επιτυγχάνουν κορυφαίες επιδόσεις σαν μεμονωμένες μονάδες ενώ και οι τέσσερις πυρήνες επιδόσεων μαζί μπορούν να συνεργαστούν ώστε να επιτύχουν υψηλές επιδόσεις για την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών. 
 
Συγκριτικά, το A14 SoC, που βρίσκεται στις τελευταίες φορητές συσκευές της εταιρείας, ενσωματώνει έξι πυρήνες με μόνο δύο από αυτούς να χαρακτηρίζονται “υψηλών επιδόσεων”. Ωστόσο, όπως και το Α14 έτσι και το Μ1 ενσωματώνει επιπλέον μία 16 πυρήνων Neural Engine που είναι σε θέση να ολοκληρώσει έως και 11 τρισεκατομμύρια εργασίες ανά δευτερόλεπτο. 
 
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Apple ο M1 μπορεί να προσφέρει έως και δύο φορές καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με ένα “παραδοσιακό” επεξεργαστή υπολογιστή ενώ το θερμικό αποτύπωμα είναι της τάξης ενός φορητού MacBook Air. Σε επίπεδο γραφικών, η Apple υποστηρίζει ότι ο M1 προσφέρει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με οποιαδήποτε ενσωματωμένη μονάδα GPU της αγοράς. Παράλληλα, υπάρχει ενσωματωμένη υποστήριξη των τεχνολογιών Thunderbolt 4, PCI Express Gen 4 και της τεχνολογίας αποθήκευσης NVMe. Επιπρόσθετα, οι επεξεργαστές της σειράς ενσωματώνουν αποκλειστικές μηχανές κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης media αλλά και έναν θύλακα ασφαλείας όπου διατηρούνται τα δεδομένα του χρήστη.  
 
Ουσιαστικά ο νέος επεξεργαστής έρχεται για να προσφέρει σημαντικές επιδόσεις συνδυασμένες με εξαιρετική απόδοση σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας. Για το νέο MacBook Air η Apple αναφέρει ότι ο M1 επιτρέπει στο laptop έως και 15 ώρες ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο και έως και 18 ώρες αναπαραγωγής αρχείων βίντεο, με μια και μόνο φόρτιση. Συγκριτικά, το ίδιο μοντέλο της Apple με επεξεργαστή της Intel προσφέρει 11 και 12 ώρες λειτουργίας, αντίστοιχα. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που φέρνουν οι νέοι επεξεργαστές είναι ότι μπορούν να θέτουν τα laptops της Apple σε άμεση λειτουργία από την κατάσταση sleep mode.
 
Η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι έχει διαμορφώσει ανάλογα όλες τις δικές της εφαρμογές ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται όλα τα πλεονεκτήματα της σειράς M1. Ανάλογη αναβάθμιση θα υποστούν προφανώς και οι εφαρμογές προερχόμενες από άλλες εταιρείες, εντός του έτους. Στο ενδιάμεσο και μέχρι να αναβαθμιστούν οι εφαρμογές, η Apple θα προσφέρει όλα τα νέα Mac με το Rosetta 2 που θα αναλαμβάνει να “μεταφράζει” τις υπάρχουσες x86-based εφαρμογές ώστε να μπορούν να “τρέχουν” στα νέα συστήματα. 
 
Τέλος, η Apple έκανε γνωστό ότι η πλήρης μετάβαση των μοντέλων της στους νέους επεξεργαστές θα διαρκέσει, στην καλύτερη περίπτωση, έως και δύο χρόνια. 
 

Προτεινόμενα για εσάς